Universiteit Leiden in Den Haag blijft groeien

De Leidse Universiteit gaat de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten in Den Haag uitbreiden. Daardoor zal de campus in Den Haag uitgroeien tot een internationaal vooraanstaand academisch centrum. Alle faculteiten zullen hieraan gaan bijdragen.

Om de beoogde groei tot 4500 studenten in 2020 te faciliteren komt er extra onderwijshuisvesting in het complex aan de Wijnhaven. Het college van B&W van Den Haag stimuleert deze ontwikkeling.

Wethouder Ingrid van Engelshoven (Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs): "Wij zijn blij met de plannen van de Leidse Universiteit. De universiteit richt de onderwijs- en onderzoekambities in Den Haag op de clusters Internationaal recht, Vrede en veiligheid, Politiek en Openbaar bestuur, Stedelijke vraagstukken, Gezondheid en zorg. Dat draagt bij aan de ontwikkeling van de kenniseconomie en versterkt het profiel van Den Haag als de Internationale Stad van Vrede en Recht. Onze stad wil daarnaast ook een bruisende studentenstad worden, met alle voorzieningen die daar bij horen."

Rector magnificus en voorzitter van het college van bestuur, Carel Stolker: "De universiteit is sinds 1998 een universiteit in twee steden: Leiden en Den Haag. Den Haag is een heel andere stad dan Leiden, met belangrijke organisaties en tribunalen en een veel grotere en anders samengestelde bevolking. Hier liggen vragen voor ons onderwijs en onderzoek. De universiteit wil aansluiten op thema's die de stad kenmerken: internationaal recht, vrede en veiligheid. Daarnaast is Den Haag het centrum van politiek en openbaar bestuur. Zo'n stad heeft vanzelfsprekend academische presentie nodig."

Academisch onderwijscentrum
De universiteit wil haar onderwijs- en onderzoekactiviteiten de komende jaren flink uitbreiden en een academisch onderwijscentrum worden met in totaal 15 voltijds academische opleidingen. De plannen richten zich op een aantal nieuwe Engelstalige bachelor- en masteropleidingen die aansluiten op de vier thema's. Daarnaast worden in Den Haag nieuwe leergangen voor professionals ontwikkeld, onder meer op het terrein van politie, bestuur, veiligheid en leiderschap, en wordt het aanbod aan internationale summer schools verder vergroot.

Meer ruimte
De Universiteit Leiden zal vanaf 1 januari 2017 gevestigd zijn aan de Wijnhaven naast de huidige vestigingen aan het Anna van Buerenplein en de Schouwburgstraat. Aan de Wijnhaven zou de universiteit werken vanuit vier etages maar daar komt nu een vijfde verdieping bij. De Technische Universiteit Delft zal een deel van die ruimte huren voor huisvesting van de master Engineering Policy Analysis. En het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) huurt een deel van de verdieping voor de LUMC-Campus in Den Haag;

Meer geld
De gemeente trekt voor de ontwikkeling van de nieuwe onderwijs- en onderzoeksactiviteiten € 1,5 mln. uit. De universiteit Leiden reserveert voor de activiteiten tot 2020 € 2,5 mln. In de uitbreiding op de vijfde verdieping van het complex aan de Wijnhaven investeert de gemeente Den Haag 1.196.000 vanuit het Fonds Economische Structuurversterking. De Universiteit Leiden, LUMC en de TU Delft dragen bij door het betalen van huur.

Student Center The Hague
Den Haag ontwikkelt zich meer en meer tot studentenstad. De verdere ontwikkeling van het studentenleven voorziet in het starten van een Student Center The Hague. Daar kunnen studenten elkaar ontmoeten voor sociale activiteiten en cultuur. De universiteit voert op dit moment een locatiestudie uit. De gemeente werkt daar actief aan mee.

The Hague Humanitarian Hub
Vorige week maakten de gemeente Den Haag en het Centre for Innovation van de Leidse Universiteit bekend dat gestart wordt met The Hague Humanitarian Hub. Een initiatief dat innovatieve oplossingen voor humanitaire vraagstukken gaat ontwikkelen en implementeren. De Hub biedt een platform voor inspiratie, co-creatie en samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en NGO's. De gemeente Den Haag trekt hier €1.100.000 euro voor uit.