Uitkeringen aan beleggers kantorenfondsen Hanzevast hervat

Beleggers in kantorenfondsen van Hanzevast hebben sinds eind 2017 voor het eerst weer uitkeringen ontvangen.

De afgelopen jaren moest Hanzevast onder druk van diverse financiers de rendementsuitkeringen aan haar beleggers staken. Lage taxatiewaarden van het onderliggend onroerend goed waren hieraan debet. Het jaarlijkse exploitatieresultaat is sindsdien aangewend voor aflossingen op de hypothecaire schuld, in plaats van rendementsuitkeringen aan de participanten.

Door het herstel van de kantorenmarkt zijn ook de taxatiewaarden weer gestegen en hierdoor is ook de dekkingsgraad hersteld. Wat ook helpt is de verbeterde balanspositie van de banken. Herfinancieringen of verlenging van financieringen zijn weer mogelijk. Naast de reguliere aflossingen aan de bank kan Hanzevast ook de participanten weer voorzien van een rendementsuitkering.

Door de hoge aflossingen die Hanzevast in de afgelopen jaren heeft gedaan, is de hypothecaire schuld navenant snel gedaald. De schuldpositie van de fondsen is nu dus lager. In combinatie met een paar geslaagde strategische verkopen zijn een aantal fondsen inmiddels zelfs schuldenvrij. Deze fondsen keren nu 10% per jaar uit.

Foto: Displayweg 4 in Amersfoort is een belegging van Hanzevast.