Nieuw hoofdkantoor van 80.000 m[sup]2[/sup] voor Europees Octrooibureau

RIJSWIJK - Het Europeese Octrooibureau (European Patent Office) in Rijswijk heeft drie consortia geselecteerd voor het ontwerp en de bouw van zijn nieuwe hoofdkantoor, naast het bestaande pand in de Plaspoelpolder. De nieuwbouw krijgt een oppervlakte van 80.000 m[sup]2[/sup] bvo. De geselecteerde partijen zijn BAM/Ballast Nedam met Henning Larsen Architects, TBI met Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten en Cordeel/CFE met de architecten Group A en Art & Built.

RIJSWIJK - Het Europeese Octrooibureau (European Patent Office) in Rijswijk heeft drie consortia geselecteerd voor het ontwerp en de bouw van zijn nieuwe hoofdkantoor, naast het bestaande pand in de Plaspoelpolder. De nieuwbouw krijgt een oppervlakte van 80.000 m2 bvo. De geselecteerde partijen zijn BAM/Ballast Nedam met Henning Larsen Architects, TBI met Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten en Cordeel/CFE met de architecten Group A en Art & Built.

Zij krijgen tot 4 december de tijd hun biedingen verder uit te werken en eind januari 2003 wordt de winnaar bekend gemaakt. Dit heeft EPO eerder deze week laten weten.
Tien consortia dienden plannen in voor de nieuwbouw op het terrein van de EPO. Voorwaarde was dat alle bestaande kantoren tot de oplevering in gebruik moesten blijven. Na de oplevering en verhuizing van de 2400 werknemers van EPO, volgens planning in 2016, worden de huidige gebouwen uit begin jaren zeventig - ooit het kantoor van KLM - gesloopt. De nieuwbouw vergt een investering van € 200 à 250 mln.
De EPO heeft enkele jaren geleden nog vertrek uit Rijswijk overwogen, maar besloot uiteindelijk toch op de huidige locatie vlakbij de A4 te blijven. Nieuwbouw is nodig omdat het 40 jaar oude gebouw sterk is verouderd.