KondorWessels Vastgoed wint tender op Zuidas

Projectontwikkelaar KondorWessels Vastgoed (onderdeel van VolkerWessels) heeft de tender gewonnen voor de ontwikkeling van een woongebouw op Beethoven kavel 2 aan het Beatrixpark op de Amsterdamse Zuidas.

Het gebouwontwerp ‘Habitat Royale’, waarin de verbondenheid met de natuur centraal staat, is door de gemeente Amsterdam geselecteerd als winnend concept. Het volledig herbruikbare woongebouw van zo’n 15.000 m² BVO biedt de toekomstige bewoners een aantrekkelijke, natuur inclusieve, gezonde en groene leefomgeving. Naar verwachting start de bouw van de 94 woningen in het derde kwartaal van 2024.

Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw): ‘Het ontwerp is innovatief en een prachtig voorbeeld van natuurinclusief bouwen. Ik kijk zeer uit naar het eindresultaat, want dit gebouw is niet alleen een aanwinst voor de Zuidas, maar ook voor de biodiversiteit in de stad.’

Brede samenwerking
Habitat Royale is in samenwerking met een integraal team van ecologen, landschapsarchitecten en ingenieurs gebaseerd op ecologische principes. Het gebouw is een ontwerp van architectenbureau Mecanoo. De beleving van groen draagt bij aan de gezondheid van de toekomstige bewoners. Het groen bevindt zich daarom overal op en in het gebouw. Op de vierde verdieping is een daktuin met bos, natuurbad en ontmoetingsplek.

Variatie in woningtypen
Het wooncomplex biedt een grote variatie van woningtypen voor mensen in verschillende fasen van hun leven, met verschillende behoeften aan ruimte. Wat hen bindt, is hun liefde voor de natuur. De woningen kunnen worden gecombineerd, horizontaal en verticaal, wat flexibiliteit biedt voor veranderend toekomstig gebruik. Alle 94 woningen hebben een royale buitenruimte van minimaal 20 m². In de plint hebben het kinderdagverblijf en de orangerie met expositieruimte een strategische plek.

Juryoordeel
De jury heeft de indiening beoordeeld met een maximale score op alle duurzaamheidscriteria namelijk: circulariteit, energie en natuurinclusiviteit. Het ontwerp heeft de minste impact op het milieu en voegt innovatieve systemen toe.