Rabobank Amsterdam financier van A'dam Toren

Rabobank Amsterdam is de financier geworden van de A’dam Toren, de vroegere toren van Shell op Overhoeks in Amsterdam Noord. De bank tekent zowel voor financiering van de transformatie als een aantal nieuwe initiatieven die de initiatiefnemers van het nieuwe werk- en uitgaanscomplex introduceren.

Rabobank Amsterdam is de financier geworden van de A’dam Toren, de vroegere toren van Shell op Overhoeks in Amsterdam Noord. De bank tekent zowel voor financiering van de transformatie als een aantal nieuwe initiatieven die de initiatiefnemers van het nieuwe werk- en uitgaanscomplex introduceren.

Het bedrag dat met de samenwerking gemoeid is wil de bank niet vermelden.

Lingotto won in het najaar van 2012 samen met Sander Groet van Club AIR en met organisator van dance-evenementen ID&T de door de gemeente Amsterdam uitgeschreven tender voor de toren. Hans Brouwer van Massive Music voegde zich later bij de ontwikkelpartners. Gezamenlijk hebben de partners destijds het benodigde vermogen ingebracht en vreemd vermogen aangetrokken. Nu heeft de Rabobank Amsterdam de financiering, inclusief die van de transformatie die het pand momenteel ondergaat, overgenomen.

Actieve rol bij exploitatie
Rabobank Amsterdam is overigens geen passieve financier maar speelt een actieve rol bij de ontwikkeling en exploitatie van het complex. Mede dankzij de Rabobank beschikt de A’DAM Toren straks over een eigen mobiele app met MyOrder-technologie. Hiermee kunnen gasten bestellen, reserveren en betalen. De Toren krijgt ook ruimtes voor creatieve bedrijven, waar de Rabobank graag dichtbij wil zitten. Om deze bedrijven van dienst te zijn opent de bank ook een ontmoetingsplek in de multifunctionele toren.

A’dam Toren ondergaat op dit moment een grootscheepse metamorfose. Het gebouw van ongeveer 16.000 m2, verdeeld over 22 verdiepingen, wordt een verticale 24-uurs-stad. Bezoekers vinden er een observatiedek, een membersclub, een 360° draaiend restaurant, een hotel en een nachtclub. Op de kantoorverdiepingen vestigen zich onder andere MassiveMusic, SFX/ID&T, AIR events, Wink en Gibson. Ook vinden verschillende bedrijven uit de creatieve industrie en muziekindustrie er hun plek, zoals event organisatoren, art directors, designers, muzikanten en webdevelopers. Op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en talentontwikkeling komt er ruimte voor de A’dam Music School. Daar krijgen kinderen de kans om hun muzikale talent te ontwikkelen. De A’dam Toren opent in het voorjaar van 2016.

Partner
Rabobank Amsterdam is het eerste bedrijf dat zich voor meerdere jaren als partner aan het complex verbindt. Niet alleen treedt de bank op als huisfinancier, ook levert Rabobank alle advies- en betaaldiensten. Met de samenwerking richt de bank zich nadrukkelijk op de creatieve industrie, en in het bijzonder de muziekindustrie, in de regio Amsterdam. Maarten Rosenberg, Directeur Bedrijven van Rabobank Amsterdam: ‘Als innovatieve bank willen we bedrijven in de creatieve industrie graag van dienst zijn met financieel advies. Waar kan dat beter dan in deze nieuwe broedplaats van creativiteit?’

Initiatiefnemers Sander Groet, Duncan Stutterheim, Hans Brouwer en projectontwikkelaar Lingotto van A’dam Toren zijn enthousiast over de samenwerking met Rabobank: ‘De realisatie van creatieve concepten staat of valt met een solide financieel fundament. Rabobank is een onmisbare schakel. We willen de bank dan ook vanaf het begin betrekken bij het creatieve proces. Zo ontwikkelen we samen een programma voor startups en entrepreneurs.'

A'dam Toren is de nieuwe naam voor Toren Overhoeks. De toren is in 1966 ontworpen door architect Arthur Staal in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Shell. De architect ontwierp de kantoortoren in een hoek van 45° tot de waterkant van het IJ. Deze diagonale positie ('overhoeks' in het Nederlands) gaf het gebouw zijn eerste naam. In feite bepaalt het nu ook de edgy, innovatieve en verrassende persoonlijkheid van A'dam Toren.