Steen die alles zag, keert terug op Coolsingel

De zogeheten ‘Bijenkorfsteen’ keert naar alle waarschijnlijkheid weer terug op de Coolsingel in Rotterdam. Een crowdfundingsactie heeft hiervoor bijna het volledige benodigde bedrag opgeleverd.

De gevelsteen is het enige restant van het door het Duitse bombardement op 14 mei 1940 getroffen warenhuis ‘Magazijn De Bijenkorf’ dat destijds stond ter hoogte van het Churchillplein. Uit de gevel van het modernistische warenhuisgebouw stak een aan beide zijden gedecoreerd zandstenen reliëf. De beeldengroep, ontworpen door Hendrik Albertus van den Eijnde, geeft een heroïsch beeld van hoe de koopwaar van over de hele wereld per stoomtrein, oceaanstomer en vliegtuig werd aangevoerd naar het luxe warenhuis. De andere kant van het kunstwerk geeft een stoet figuren weer die van heinde en ver goederen aanvoeren.

Tijdens het Duitse bombardement op Rotterdam werd tweederde van het Bijenkorfgebouw verwoest. In januari 1941 ging het behouden deel van de winkel weer open. Aan het eind van de oorlog ontwierp Willem Dudok, de oorspronkelijke architect van het warenhuis, de laatste aanpassing: de gevel werd op de begane grond na -die van glas bleef- gesloten.

De oude Bijenkorf werd in 1960 alsnog volledig gesloopt omdat de Coolsingel werd doorgetrokken en de metro werd aangelegd. De gevelsteen verhuisde naar een distributieterrein van de Bijenkorf in Woerden. Drie jaar eerder opende tegenover het huidige Beurs WTC de huidige Rotterdamse vestiging van de Bijenkorf naar ontwerp van de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer.

Al vanaf 2015 zijn er plannen om de gevelsteen van de oude Bijenkorf terug te halen naar Rotterdam en te plaatsen op de hoek van de Coolsingel en het Churchillplein. Dankzij een crowfundingsactie is nu voor dit doel meer dan 50.000 euro opgehaald, zo’n 85 procent van het benodigde geld voor het laten restaureren van de steen, het transport en het terugplaatsen op een nieuwe sokkel.

De laatste 15% hoopt het  Historisch Genootschap Roterodamum, de komende periode nog via andere fondsen of organisaties te mogen ontvangen.