Propertize verkoopt 36 panden aan DW Partners

Het Amerikaanse hedge fund DW Partners LP van David Warren heeft van Propertize vier portefeuilles overgenomen met in totaal 36 panden (circa 158.000 m2), zo is in de markt vernomen. De transactiesom is ongeveer € 160 mln, oftewel ongeveer € 1000 per m2.

De Belgische beheerder Whitewood is partner van DW Partners in deze deal. Het betreft portefeuilles van vier klanten van Propertize die als één pakket door de Amerikaans/Belgische combinatie is aangekocht. Het betreft panden die in eigendom waren van De Groene Groep, Delta, Interforce en een pand van Eurocommerce.

Ingewijden noemen als opvallend aspect dat twee externe financiers bij de transactie betrokken zijn, waaronder Deutsche Bank als hoofdfinancier.

Het zou gaan om een Triple+ pakket. Circa 80% van de portefeuille is gelegen in de Randstad, grotendeels in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. De portefeuille bestaat overwegend uit kantoren, maar ook uit bedrijfsruimte en een hotel. Enkele gebouwen uit de portefeuille zijn het kantorencomplex Galgenwaard in Utrecht, Busitel I & III in Amsterdam, het DHL-kantoor in Utrecht en het monumentale voormalige postkantoor aan het Spaarneplein in Den Haag.

DW Partners nam in januari 2015 het management over van twee hedge funds met een totaal van meer dan $ 5 mrd aan activa. DW speelde al sinds de oprichting van beide fondsen als beheerder een belangrijke rol bij de investeringsbeslissingen van beide fondsen. DW Partners houdt op dit moment toezicht op meer dan $ 6 mrd aan hedgefondsactiva. Het bedrijf heeft een team van 50 mensen  en is gevestigd in New York. 

De transactie met Propertize heeft door haar complexe aard verschillende adviseurs aan tafel gebracht. Zo werden DW Partners LP and Whitewood geadviseerd door PwC op zowel commercieel als fiscaal gebied, AKD trad op als juridisch adviseur. Propertize werd geadviseerd door JLL, Houthoff Buruma trad op als juridisch adviseur en Search als technisch adviseur.