Ymere verkoopt voormalig woonhuis Anne Frank

Woningcorporatie Ymere en de Anne Frank Stichting hebben de intentie uitgesproken om tot een eigendomsovereenkomst te komen over de voormalige woning van Anne Frank aan het Merwedeplein. Beide partijen gaan nu het formele overdrachtstraject in.

 

De familie Frank woonde van december 1933 tot juli 1942 in het huis aan het Merwedeplein 37 II. Anne schreef hier voor het eerst in het dagboek dat ze voor haar dertiende verjaardag, op 12 juni 1942, kreeg.

Ymere kocht de woning in 2004 en restaureerde het pand in de oorspronkelijke jaren-dertig-stijl, in samenwerking met de Anne Frank Stichting. Eric van Kaam, lid directieraad Ymere, legt uit waarom Ymere het pand nu toch wil verkopen: "Het beheer van de woning aan het Merwedeplein 37 II past niet meer binnen onze taakopdracht: het zorgen voor goede en betaalbare woningen voor mensen met een bescheiden inkomen. De huidige inrichting, waarbij het interieur van de woning dezelfde uitstraling heeft als in de tijd dat Anne Frank er woonde, brengt extra onderhoudskosten met zich mee en vergt specialistische kennis en tijd. We willen dat het gedachtegoed van Anne Frank in stand wordt gehouden, maar zien dit als woningcorporatie niet als onze maatschappelijke opdracht. We laten dit graag over aan andere partijen, en hebben in de Anne Frank Stichting een uitstekende overnamepartner gevonden."

De Anne Frank Stichting vindt het belangrijk dat het vroegere woonhuis van Anne Frank behouden blijft en goed beheerd wordt. Ronald Leopold, algemeen directeur Anne Frank Stichting: “Het voormalige woonhuis van de familie Frank op het Merwedeplein is onverbrekelijk verbonden met het erfgoed waarvoor de Anne Frank Stichting verantwoordelijk is, de onderduikplek aan de Prinsengracht en de originele geschriften van Anne Frank. “

De woning wordt sinds 2005 verhuurd aan het Nederlands Letterenfonds en dient als onderkomen voor buitenlandse schrijvers die niet vrij kunnen werken in hun eigen land. De Anne Frank Stichting is van mening dat dit een passende bestemming is voor het vroegere woonhuis van Anne Frank en dat deze bestemming behouden moet blijven. Het is een plek waar vrijheid, tolerantie en het vrije woord de ruimte krijgen. Ronald Leopold: “De Anne Frank Stichting is al jaren betrokken bij het voormalige woonhuis van de familie Frank aan het Merwedeplein en zou dit graag vanuit een andere positie willen continueren. Samen met andere partners en belanghebbenden zouden we willen kijken hoe we meer recht kunnen doen aan het algemeen historisch belang van de woning zonder de huidige bestemming, onderkomen voor buitenlandse schrijvers, aan te tasten.”