Picnic krijgt € 100 mln voor landelijke uitrol

Onlinesupermarkt Picnic heeft € 100 mln ontvangen om de voor haar groei noodzakelijke uitbreiding van distributiecentra en bezorgpunten mogelijk te maken.

Het geld is afkomstig van vier ondernemersfamilies. De start-up heeft de kapitaalinjectie dinsdag bekendgemaakt. Met de groeiplannen denkt de websuper de komende drie jaar 10.000 (deeltijd)banen te scheppen.

Het geld komt van de familiefondsen NPM Capital, Hoyberg, Finci en de Hoge Dennen. De enige nieuwe investeerder is de familie Fentener van Vlissingen, middels participatiebedrijf NPM van SHV Holdings. De familie Hoyer van Heineken, de familie Van der Wal van supermarktketen Boni en de familie De Rijcke van Kruidvat hebben eerder al €15 mln in Picnic gestoken. De vier familiefondsen krijgen een minderheidsbelang in het bedrijf.

70 Bezorgpunten

Picnic, dat dagelijkse boodschappen gratis aan huis bezorgt, wil het geld gebruiken om de snelle groei voort te zetten. Picnic is nu nog maar actief in drie steden en wil binnen drie jaar in heel Nederland kunnen bezorgen, op misschien enkele dunbevolkte gebieden na. Het opgehaalde kapitaal wordt volgens medeoprichter Joris Beckers volledig geïnvesteerd in een landelijke infrastructuur. Het bedrijf wil toe naar vijf distributiecentra en 70 bezorgpunten, van waaruit straks 2000 elektrische bezorgwagentjes op pad gaan.

De internetsupermarkt heeft volgens Beckers ook gesproken met private equity-fondsen en met lange lijst belangstellenden uit Silicon Valley, maar die heeft Picnic de deur gewezen. 'Wij willen een betrokkenheid van de lange termijn en deze families willen zich tien jaar aan ons binden. Private equity heeft toch een kortere horizon.' Wat ook meespeelt is dat de oprichters van Picnic het roer niet uit handen willen geven. Ze willen het bedrijf zelf groot maken en voorlopig niet verkopen. 

Snelle groei

De gratis bezorgdienst begon bijna twee jaar geleden met een proef in Amersfoort. Sindsdien groeit het bedrijf snel. Na Amersfoort, begon Picnic afgelopen jaar ook in Leusden, Soest, Utrecht, Maarssen en Almere. En binnenkort rijden de witte bestelwagentjes ook in Ede, Veenendaal, Delft, Rijswijk en een handvol andere gemeenten. Het bedrijf is al goed voor 500 banen; uitbreiding naar de rest van Nederland levert naar schatting 10.000 banen op, vaak deeltijdbaantjes voor studenten die de boodschappen verzamelen of bezorgen.

Uitdager van gevestigde orde

Het bedrijf ontpopt zich als een serieuze uitdager van de gevestigde supermarkten. Picnic draait op dit moment naar eigen zeggen een omzet van zo'n €30 mln en verwacht eind dit jaar voor €100 mln te verkopen. In drie steden verkoopt Picnic dan evenveel als Jumbo nu online in heel Nederland verkoopt en een derde van marktleider Albert Heijn. In Amersfoort, waar Picnic bijna twee jaar geleden is begonnen, heeft het bedrijf online een marktdeel van 80%. Dat is naar eigen zeggen 5% van de totale boodschappenmarkt in de stad. Ter vergelijking: in heel Nederland wordt zo'n 2% van de boodschappen online gekocht.

Picnic is ruim vier jaar geleden bedacht door softwareondernemers Beckers en Frederik Nieuwenhuys, nadat ze hun bedrijf Fredhopper hadden verkocht. Supermarktveteraan Bas Verheijen en serieondernemer Michiel Muller, die eerder de onbemande tankstations Tango en ANWB-concurrent Route Mobiel oprichtte, kwamen er later bij. Ze ontwierpen vanaf de tekentafel een nieuw supermarktmodel, zonder winkels maar met een app waarmee klanten hun boodschappen kunnen bestellen. Die worden door bezorgers in smalle elektrische wagentjes aan huis bezorgd.

Het belangrijkste verschil met de bezorgdiensten van klassieke supermarktbedrijven is dat Picnic supermarktartikelen met een laagste prijsgarantie gratis bezorgt. Een ander verschil is dat klanten geen bezorgtijden kunnen uitkiezen. De ‘runners’ , zoals de studentbezorgers van Picnic heten, rijden een soort busdienst, waarbij ze op vaste tijden een bepaalde straat of wijk aandoen. Met zo'n 'melkboerrondje' maken ze veel minder kilometers dan andere bezorgdiensten.

Picnic zegt de boodschappen gratis te kunnen bezorgen doordat het bedrijf geen fysieke supermarkten hoeft uit te baten. Het bedrijf maakt nog geen winst, maar zegt dat het zonder alle investeringen wel zwarte cijfers zou schrijven. 'Een half jaar na de start in een stad maken we operationeel winst', zegt Beckers. Door de groei-investeringen denkt het bedrijf pas over enkele jaren ook onder aan de streep een positief resultaat te kunnen noteren.

Simpele rekensom

De rekensom is simpel, zei Muller eerder tegen het FD. ‘Elke retailer heeft een brutomarge van 30% over zijn producten en hoopt daar 5% aan over te houden. De tussenliggende 25% marge is voor de operationele activiteiten.’ Picnic moet daaruit de kosten voor thuisbezorging betalen, maar heeft aan de andere kant niet de kosten van de huur voor honderden winkelpanden, met vakkenvullers, caissières en voorraden. ‘Als wij naar een nieuwe stad gaan, hebben we alleen een eenvoudig gebouwtje nodig waar de bezorgers hun boodschappenkratten komen ophalen.’

Tweede distributiecentrum

Het snelgroeiende Picnic heeft deze maand een tweede distributiecentrum geopend, in Utrecht. Daar kunnen 300 parttime- en fulltimemedewerkers aan de slag. De verwachting is dat begin volgend jaar weer een nieuw centrum zal worden gebouwd.

Axeco adviseerde Picnic bij deze bijzondere transactie.