Kajsa Ollongren krijgt ook Ruimtelijke Ordening onder haar hoede

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren wordt met haar ministerie niet alleen verantwoordelijk voor het beleidsterrein Wonen, maar ook voor Ruimtelijke Ordening.

Dat blijkt uit het eindverslag van formateur Mark Rutte. Donderdag is het derde kabinet Rutte beëdigd. De 16 ministers en 12 staatssecretarissen hebben zich daarna op de trappen van Paleis Noordeinde gepresenteerd.

In het Kabinet Rutte II viel Ruimtelijke Ordening nog onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beleidsveld Wonen zat al wel bij Binnenlandse Zaken en daar was zelfs een aparte minister voor, Stef Blok (VVD). In het nieuwe kabinet is Raymond Knops (CDA) benoemd tot staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Hoe de taakverdeling tussen Ollongren en Knops wordt, blijkt uit de portefeuilleverdeling die vandaag is gepresenteerd. Ollongren wordt ondermeer verantwoordelijke voor Wonen en Bouwen, Dienst Huurcommissie, Ruimtelijke ontwikkeling (inclusief Structuurvisie en Nationale Omgevingsvisie), Omgevingswet, Crisis- en Herstelwet, Wet Ruimtelijke ordening en het Kadaster. Binnen het takenpakket van Knops valt het Rijksvastgoedbedrijf.

Het takenpakket van de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen van de VVD, is verder uitgekleed doordat het milieubeleid, voor zover dat raakt aan klimaatbeleid, naar Economische Zaken en Klimaat is gegaan. Hier gaat Eric Wiebes (VVD) de scepter zwaaien. 

Kajsa Ollongren (D66) is genoemd tot minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ze is tevens een van de drie vicepremiers. Ollongren (1967) is afkomstig uit Amsterdam, waar ze sinds 2014 voor D66 wethouder was en tevens loco-burgemeester. Ze was verantwoordelijk voor de portefeuilles economische zaken, zeehaven en luchthaven, gemeentelijke deelnemingen en bedrijven, kunst en cultuur, lokale media, monumenten, en stadsdeel Centrum. Op 18 september nam ze de taken van Eberhard van der Laan over.

Voor haar wethoudersfunctie in Amsterdam heeft Ollongren gewerkt bij verschillende ministeries. Ze is ondermeer plaatsvervangend directeur-generaal economische politiek bij het Ministerie van Economische Zaken geweest. In 2007 werd ze plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. In augustus 2011 werd ze secretaris-generaal bij dit ministerie en daarmee de rechterhand van Rutte.