Eerste energieneutrale parkeergarage wordt gebouwd bij station Driebergen-Zeist

Het stationsgebied Driebergen-Zeist ondergaat een totale metamorfose. Onderdeel van de ingrijpende herstructurering is de nieuwe P+R garage voor 582 auto's die vanaf 13 november in gebruik zal worden genomen.

Groosman en Aan de Stegge / Continental Car Parks wonnen de design & build prijsvraag in opdracht van NS Stations. Het ontwerp van de nieuwe P+R heeft Groosman zorgvuldig ingepast in de natuurrijke omgeving. De parkeergarage van natuurlijke materialen staat geheel in het groen en is in zijn massa zo klein mogelijk gehouden, met behoud van de 582 parkeerplekken. Door zijn ronde vormen voegt de parkeergarage zich volgens de architect perfect in de nieuwe stationsomgeving van Driebergen-Zeist.

Het gebouw is ontworpen in samenhang met de nieuw te bouwen omgeving; natuurlijke materialen en glooiende lijnen. Dankzij het gebruik van ronde hoeken en houten bekleding krijgt de massa een zachtere vorm. Belangrijk uitgangspunt bij de vormgeving van de parkeergarage was de beperking van de bouwhoogte. De maximale waarde was namelijk 21 meter, de hoogte van de omliggende bomen. Dankzij het compacte parkeersysteem is het gebouw met vijf lagen ruim onder deze grens gebleven.

De parkeergarage is opgebouwd uit duurzame onderhoudsarme materialen die op een natuurlijk manier verouderen, zonder afbreuk te doen aan de esthetische kwaliteit. In het ontwerp zijn twee gevelconcepten verenigd. De plint is uitgevoerd met schanskorven en gaashek met begroeiing. Het overige deel is uitgevoerd in lariks lamellen. De houten delen worden op diverse plekken afgewisseld met smalle glasruiten, waarbij aan de buitenzijde openstaande luiken zijn gepositioneerd, om de schaal van het gebouw te breken.

Het ontwikkelde installatie-energieconcept zal op basis van normaal gebruik over het gehele jaar gezien evenveel energie opwekken als dat het verbruikt. Een belangrijke energie- en kostenbesparing is bereikt middels natuurlijke ventilatie van de parkeergarage. De resterende energievraag wordt middels zonnepanelen op het dak opgewekt. Hierdoor is de eerste CO2- en energieneutrale parkeergarage van Nederland gerealiseerd.

Foto's: Tycho's Eye