Core en opportunistisch beleggingsproduct droogt op

Het aanbod van core vastgoed en opportunitisch product wordt kleiner. Hierdoor richten beleggers zich op het value-add segment. Dit stelt Savills in een onderzoeksrapport.

Volgens het onderszoeksrapport ‘Netherlands Market in Minutes – Maart 2017’ van internationale vastgoedadviseur Savills zal, door de aanhoudende economische groei, de vraag vanuit de gebruikerskant dit jaar hoog blijven.

Wouter Stevens, Managing Director Agency, Savills Nederland: “Amsterdam is zich los aan het trekken van de rest van Nederland, wat zich vertaalt naar sterk dalende leegstand en stijgende huurprijzen. Hierdoor ontstaat een schaarste die op te vangen is met nieuwbouw, om te voorkomen dat internationale bedrijven die zich in Amsterdam willen vestigen moeten uitwijken naar andere steden of zelfs andere Europese landen.”

De logistieke markt zal profiteren van de vraag die ontstaat vanuit toenemende export, winkelbestedingen en online aankopen en laat een grote behoefte aan nieuwe ontwikkelingen zien. De winkelmarkt laat een tweedeling zien, waarbij de huren alleen op betere locaties stijgen, terwijl ze op mindere locaties onder druk blijven staan.

Het Savills rapport noemt vijf belangrijke trends die het vastgoedlandschap in 2017 zullen bepalen:
1) De toenemende aantrekkingskracht van Amsterdam;
2) De politieke en economische onzekerheid binnen Europa;
3) De toenemende slag om talent;
4) De toename van grensoverschrijdende beleggingen, met name vanuit Azië;
5) Het opdrogende aanbod van core en opportunistisch product.

Jan de Quay, Managing Director Investments, Savills Nederland: “In 2016 hebben we een aantal grote single-asset deals gezien. Hoewel we ook in 2017 een aantal van dergelijke transacties verwachten, is het aanbod aan het opdrogen. Dit zal ertoe leiden dat beleggers zich meer zullen gaan richten op core+ objecten in de grote steden. Tegelijkertijd geldt dat een deel van de opportunistische portefeuilles, die eerder in de cyclus werden gekocht, inmiddels grotendeels weer zijn of nog worden doorverkocht, en nieuw opportunistisch aanbod schaars is. Dit zal er op zijn beurt toe leiden dat in 2017 een verschuiving naar het value-add segment te verwachten valt, een segment met nog voldoende interessante beleggingskansen.”