Analyse PropertyNL: aanpassing huurcontracten V&D is maatwerk

"V&D heeft met ruim [link=""70% van de verhuurders""]http://www.propertynl.com/index-newsletter/v-en-d-voor-ruim-70-procent-rond-met-verhuurders/[/link] afspraken weten te maken over aangepaste huurcontracten. Dat vergde maatwerk per vestiging."

"V&D heeft met ruim 70% van de verhuurders afspraken weten te maken over aangepaste huurcontracten. Dat vergde maatwerk per vestiging.

De huurcontracten zijn per vestiging aangepast. Dat heeft enerzijds te maken met de verschillende posities van de vastgoedeigenaren: de een kan bijvoorbeeld tegen zijn bankconvenanten aanzitten waardoor huurverlagingen penibel zijn, de ander heeft de handen vrij omdat het pand geheel met eigen vermogen is gefinancierd. Anderzijds is ook voor V&D iedere vestiging anders: in de ene stad kan het vanwege het gebrek aan concurrentie de markt bepalen, in de andere stad ligt die positie heel anders.

Ook de lay-out van de vestigingen bepaalt de mogelijkheden die er zijn. In de ene vestiging blijkt het bijvoorbeeld wel gemakkelijk een deel van de begane grond aan een andere retailer te verhuren, in de andere vestiging beschikt V&D slechts over het minimale aantal vierkante meters dat een warenhuis op de begane grond nodig heeft.

Omzetgerelateerd
Al die verschillen resulteren erin dat ieder huurcontract anders is geworden. Er zijn contracten die omzetgerelateerd zijn, contracten waarbij de verhuurder meters terugneemt of afspraken waarbij de verhuurder toezegt te investeren in het opknappen van de winkel. Het verhuren van meters op de verdiepingen blijkt niet zo’n eenvoudige exercitie: hoewel V&D daar de meeste overtollige meters heeft, zijn die meestal onbereikbaar voor andere retailers en commercieel onaantrekkelijk. "