AH ziet aantal winkels niet groeien en zet meer online in

Supermarktgigant Albert Heijn (AH) ontwikkelt een andere visie voor haar supermarkten. Het sluiten van winkels wordt niet uitgesloten.

In een interview in het Financieele Dagblad (FD) schets Wouter Kolk, sinds 1 november de baas van Ahold Delhaize Europa en Indonesië, vandaag een beeld van het komende retailbeleid van deze supermarktgigant: meer vers en servicepunten voor snelle online thuisbezorging. Aan de hand van cijfers van marktonderzoeker GfK – terugloop van bezoek aantal huishoudens aan AH – vertelt hij dat winkels andere functies gaan krijgen en dat sommige traditionele kruideniersproducten maar gewoon online besteld moeten worden. Kolk in FD: ‘Ik denk niet dat we in de toekomst nog ruim duizend winkels hebben in Nederland. Dat hoeft ook niet. Maar ik denk ook niet dat het aantal winkels sterk zal afnemen, omdat ze ook voor directe consumptie en voor een snelle bezorgingsservice gebruikt worden. De supermarktsector in Nederland heeft een omvang van €38 mrd. Als ik de buitenhuismarkt erbij betrek, hebben we het ineens over een markt van €65 mrd.'

Op Distrifood staat dat vooral de eigen filialen van AH last hebben van de opmars van online boodschappen doen en de verschuiving van omzetten. Daardoor kunnen de Nederlandse winkels volgend jaar de marktgroei niet bijbenen. De marktleider rekent voor zijn supermarkten op een gemiddelde omzetplus van 1,9 %, terwijl marktonderzoeker Nielsen de marktgroei begroot op 2,2 %. Opvallend is dat de broer Frans Muller, de huidige ceo van Ahold Delhaize, Michiel Muller een van de oprichters is van online-supermarkt Picnic. Michiel Muller staat bekend als ‘opschudder’ van traditionele markten als benzinestations en pechhulp.