Prinses Julianakazerne krijgt woonbestemming

Het voormalige defensiecomplex de Prinses Julianakazerne aan de Thérèse Schwartzestraat kan in de toekomst goed dienen als woonbestemming.

Het voormalige defensiecomplex de Prinses Julianakazerne aan de Thérèse Schwartzestraat kan in de toekomst goed dienen als woonbestemming.

Voorwaarde voor de ontwikkeling is dat de monumentale waarde van het complex gerespecteerd blijft. Het college stelde deze week de kaders vast voor toekomstige ontwikkelingen van de kazerne (eigendom van het rijk) en de omgeving eromheen. Het Rijksvastgoedbedrijf start binnenkort met de verkoopprocedure.

Hergebruik en behoud van het bestaande gebouw is het uitgangspunt voor toekomstige ontwikkelingen. Nieuwe bebouwing/ uitbreiding is onder voorwaarden toegestaan maar mag niet hoger dan drie bouwlagen worden en moet in uitstraling passen bij het uiterlijk van de voormalige kazerne.

Eventuele uitbreiding kan verder alleen aan de zuidoostzijde van het bestaande complex komen. Daarbij moet de landschappelijke uitstraling behouden blijven net als het groen om het complex heen. Ook wordt de watergang aan deze kant hersteld. En om het terrein een toegankelijker uiterlijk te geven worden de hekwerken verwijderd. Een andere voorwaarde is dat parkeerplekken op het eigen terrein komen.

Qua soorten woningen is er ruimte voor de bestemmingen wonen, woon- werken of wonen in combinatie met zorg. Studentenhuisvesting is niet toegestaan vanwege het rustige karakter van de wijk. Ook het bestemmen als kantoorruimte is niet mogelijk. In de aanloop naar de definitieve nota is overleg met de buurt geweest.

Sinds 2013 staat de kazerne leeg.