Taakstraffen voor Van Pol en Van Rey

Vastgoedontwikkelaar Piet van Pol en oud-wethouder Jos van Rey van Roermond hebben van de rechtbank van Rotterdam taakstraffen opgelegd gekregen.

Van Pol werd veroordeeld tot 100 uur taakstraf en Van Rey kreeg 240 uur taakstraf opgelegd. Het OM had voor beiden twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

Het duo is tot deze taakstraf veroordeeld omdat er sprake is van passieve en ambtelijke omkoping. Wel meent de rechtbank ook dat beide personen 'onhandig' gehandeld hadden, waardoor er in veel gevallen geen hard bewijs is voor omkoping en fraude. Van grootschalige fraude is volgens de rechtbank ook geen sprake. Dat de beide verdachten al 40 jaar goed bevriend zijn, speelde voor de rechtbank mee ter verklaring van de manier waarop beide hoofdverdachten omgingen met elkaar. De rechtbank hield daarnaast in de uitstpraak ook rekening met de lange duur van het onderzoek en de grote media-aandacht die de zaak heeft gekregen.

Het Openbaar Ministerie heeft volgens de rechtbank niet hard kunnen maken dat door de omkoping van Van Rey zijn vriend Van Pol de gemeente Roermond voor een bedrag van € 5 - 7 mln heeft benadeeld.

Van Rey werd vrijgesproken van onder andere stembusfraude, maar Van Pol heeft wel geprobeerd de oud-wethouder om te kopen met reizen naar bijvoorbeeld buitenlandse bastgoedbeurzen.

Het OM heeft inmiddels laten weten tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. De advocaat van Van Rey, die vrijspraak had gevraagd voor haar cliënt, zei na afloop de uitspraak eerst grondig te willen bestuderen.