100 jaar oude schoorsteen terug op oorspronkelijke plaats

Lithos begint vrijdag met het terugplaatsen van de meer dan 100 jaar oude fabrieksschoorsteen van de monumentale fabriek van NV Draadindustrie Neerlandia in Utrecht. 

Lithos ontwikkelt op deze locatie in totaal bijna 200 woningen, een parkeergarage en horeca.

Het terugplaatsen duurt 3 dagen. De schoorsteen is in 1914 samen met de karakteristieke fabriekshal van Neerlandia gebouwd. Met 35 meter vormt de schoorsteen een markant element in de omgeving.

“Met de realisatie van Neerlandia willen we dit industrieel erfgoed bewaren en geschikt maken voor een nieuwe doelgroep", adus Gert van Uffelen, directeur van Lithos bouw en ontwikkeling. "Daarbij horen de karakteristieke elementen van de fabriek en we zijn blij dat de schoorsteen op de oude plek herplaatst kan worden”.  

De monumentale fabriek van Draadindustrie Neerlandia ligt vlakbij het Utrechtse centrum aan de draadnagelweg in de wijk Oud Hoograven. Bij de herontwikkeling worden geveldelen behouden, gecombineerd met hedendaagse architectuuruitingen en aangepaste materialisatie.

De eerste fase van dit project met 130 woningen en appartementen is reeds opgeleverd aan de bewoners. De tweede fase omvat 66 appartementen, een parkeergarage en horecaruimte. Het betreft met name 2-­kamer appartementen met een woonoppervlakte van gemiddeld 50 m² en een luxe uitrustingsniveau. De verhuur van de appartementen is erg snel gegaan er zijn nog slecht enkele beschikbaar. De bouw is in handen van Lithos bouw & ontwikkeling. Lithos neemt naast de realisatie van de appartementen en horeca ook de aanleg van de openbare ruimte voor haar rekening. De oplevering zal naar schatting in het tweede kwartaal van dit jaar zijn.