Keep calm and carry on

Onze columnist Jeppe de Boer geeft zijn eerste reactie op de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Trump is woensdag winnaar geworden van de grootste reality show ter wereld. Hij heeft op meesterlijke wijze gedaan wat hij moest doen om de verkiezingen te winnen. Geen vastgoedman heeft het zo ver geschopt. Voor de Amerikaanse democratie is het geen slecht nieuws dat Trump een einde heeft gemaakt aan winnaars met de grootste campagnekas en aan winnaars die naaste familie zijn van een vorige president. De komende maanden wordt het afwachten waar Trump en zijn nieuwe regering eigenlijk voor staan. Bij zijn victory speech was de bizar sprekende hyperbolische man als sneeuw voor de zon verdwenen en zagen we een rustige presidentiele Trump. Het is te hopen dat dit een voorproefje is van de president die Amerika gaat krijgen. Trump heeft als president zowel de Senaat als het huis van Afgevaardigden aan zijn zijde waardoor hij in ieder geval effectiever kan regeren dan de huidige president.

Op economisch gebied zegt Trump dat hij de economische groei wil verdubbelen. Om dit te bereiken zal hij moeten grijpen naar omvangrijke stimuleringsprogramma's. Trump gaf al aan dat hij veel geld wil investeren in infrastructuur en binnensteden. Op zich is dit geen slecht idee. Het is goed voor werkgelegenheid en iedereen die op een Amerikaans vliegveld is geweest weet dat dit geen overbodige luxe is. Voor de financierbaarheid van zijn programma's staat Trump voor een grote uitdaging. Hij wil geen hogere belastingen en als hij de staatsschuld laat oplopen gaat de rente zeer waarschijnlijk omhoog. Als creatieve ontwikkelaar zal Trump rondkijken naar alternatieve financieringsbronnen. Hierbij is het goed nieuws dat institutionele beleggers wereldwijd bulken van het geld en dat infrastructuur een geliefde beleggingscategorie is.

Voor Europa en voor Nederlands vastgoed is de kans groter dan we denken dat de nieuwe president 'business as usual' is. De Amerikaanse handelspolitiek zal schijnbaar wat agressiever worden dan hij al was en er komt meer Amerikaanse druk om te betalen voor onze eigen defensie. Dit laatste punt is eigenlijk meer dan terecht. Waarschijnlijk zal Trump met zijn zakenkabinet een pragmatisch buitenlands beleid voeren. Dit beleid zal gericht zijn op wat goed is voor Amerika en minder op het veranderen van de wereld. Als we dit afzetten tegen het buitenlandbeleid van de vorige republikeinse president en zijn Neocons is dit mogelijk een verbetering. Keep calm and carry on.

Jeppe de Boer is founding partner van real estate corporate finance firma Masterdam