Amstel Tower geopend met tophuren

De Amstel Tower is geopend. Volgens Hans de Jong van Provast zou de realiseerde kwaliteit met de huidige prijzen niet mogelijk zijn

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 13 juli 2018

De Amstel Tower in Amsterdam is donderdag 21 juni feestelijk geopend. De woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast staat pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m². Het ontwerp van architectenbureau Powerhouse Company is de hoogste woontoren binnen de ring en is gebouwd door JP van Eesteren. Het investeringsvolume van het project bedraagt € 70 mln.
Amstel Tower bevat 192 huurappartementen, een 186 kamers tellend Meininger-hotel, een Q-park-garage met 171 plaatsen en twee horeca-units met Brazuca Coffee en Dagelijks Lekker als huurders. Provast heeft het vastgoed verkocht aan verschillende beleggers. Bouwinvest investeerde in het hotel, Vesteda nam de woningen in belegging, de parkeergarage is eigendom van Holland Immo Group en Nieuwe Winkel Vastgoed heeft de twee horeca-units afgenomen. Boven de garage is door de gemeente Amsterdam een nieuw busstation gecreëerd.

Parkeergarage geen vereiste
Bijzonder is dat voor zowel de gemeente als Vesteda een parkeervoorziening voor de bewoners geen vereiste was. De gemeente stelde alleen een maximum van 250 parkeerplekken en ook voor Vesteda was het geen halszaak. Hans de Jong, partner van Provast: ‘De bewoners hebben het recht om een parkeerplaats in de openbare parkeergarage te huren, dit is geen plicht. Dit is echt een trendbreuk, voor het eerst is een parkeergarage geen harde randvoorwaarde van de woningbelegger. Vandaar dat een ander vastgoedbedrijf, Holland Immo, die in eigendom heeft genomen. Vroeger dacht men dat een woning op termijn minder waard zou zijn als er geen parkeerruimte bij zat. Door de goede bereikbaarheid per OV is dat hier geen issue. De opkomst van leenauto’s maakt ook dat de behoefte aan parkeerplekken voor huurders minder groot is.’
Volgens De Jong is het plan voor de Amstel Tower in een gunstige tijd ontwikkeld. ‘De grondprijzen en bouwkosten lagen een aantal jaar geleden lager dan nu. De kwaliteit die we hier hebben gerealiseerd, zou met de huidige prijzen niet meer lukken, zeker als de eisen van de gemeente ten aanzien van middenhuur worden opgeschroefd. We hebben dan ook niet meegedaan aan de tender voor de andere projecten bij het Amstelstation’ De ontwikkelaar erkent dat het lastig is om nabij het centrum van Amsterdam betaalbare huren te realiseren.

Beperkte schaduwwerking
De woningen bevinden zich op de 8ste tot en met 30ste etage, 8 per verdieping met een riant balkon dat helemaal rond het gebouw doorloopt (gescheiden door schotten). De plattegronden verschillen per appartement, maar zijn op alle verdiepingen identiek. Volgens Nanne de Ru, oprichter van het architectenbureau Powerhouse Company, was deze keuze ingegeven door het strakke budget. ‘We wilde een kwalitatief en onderscheidende woontoren ontwerpen, geen vierkante toren zoals er al meer in het gebied rond het Amstelstation staan. De ronde vormen en positionering zorgen ervoor dat de schaduwwerking minimaal is. Aanvankelijk was er in de buurt veel verzet tegen hoogbouw, maar toen we het ontwerp presenteerden is dat bijgetrokken.’
De slanke 100 meter hoge Amstel Tower verrijkt de skyline van het kantorencluster rondom de Rembrandttoren en creëert een ontmoetingsplek op maaiveldniveau, aldus De Ru. ‘Met deze eyecatcher wordt de omgeving van het Amstelstation herkenbaar als dynamisch stedelijk gebied, met respect voor het monumentale stationsgebouw.’

€ 1260 voor 55 m²
Van de 192 huurappartementen wordt 70% verhuurd in het middeldure segment en 30% in de vrije sector. Vesteda verhuurt nu de eerste 48 woningen tot en met de 18de verdieping. Op de website van Amstel Tower biedt de woningbelegger ze aan met een huur vanaf € 980 per maand en de servicekosten bedragen € 110 per maand. Ze hebben een oppervlakte van 43 m² tot 55 m². Voor de grootste appartementen in de eerste tranche brengt Vesteda een maandhuur van € 1260 in rekening.
De volgende 48 huurwoningen, van de 19de tot en met de 24ste etage, worden in augustus aangeboden en de appartementen van de 25ste tot en met de 30ste etage gaan, volgens de huidige planning, eind september of begin oktober in verhuur. Welke huren gaan gelden voor de appartementen bovenin de toren is nog niet bekend. Ze zullen ongetwijfeld hoger liggen dan de huurprijzen die voor het lagere gedeelte gehanteerd worden.

Kunstwerk
In de toegangshal op de begane grond voor de woningen is een muurschildering te vinden. Het kunstwerk heeft een afmeting van 9,5 meter bij 3,4 meter en is een ontwerp van Ian Kirkpatrick, een Canadese kunstenaar gevestigd in Leeds. ‘The Golden Age’ is zijn Nederlandse primeur en toont de Amstel Tower op het kruispunt van het verleden, heden en de toekomst. Geïnspireerd op Peter Alma’s muurschilderingen uit 1939 in het Amstelstation schetst dit kunstwerk de historie van transport en architectuur: een visie op het urbane leven in ons tijdperk. Provast heeft dit kunstwerk geschonken aan belegger Vesteda en de bewoners van de woontoren.

Hotel met 802 bedden
Meininger Hotel Amsterdam Amstel biedt een- en tweepersoonskamers, meerpersoonskamers, gezinskamers en slaapzalen. De nieuwe vestiging bij het Amstelstation telt 802 bedden, verdeeld over de 186 kamers. In de lobby is een bar, gamezone, gastenkeuken en lounge. Het hotel beschikt verder over een terras.
Sinds Meininger in 1999 zijn eerste pand in Berlijn in de Meininger Strasse opende, is de Duitse onderneming een belangrijke speler geworden binnen de hybride hotelmarkt. De keten heeft nu 22 hotels, waarvan 10 in Duitsland (in totaal 3253 kamers). Er is ook een Meininger-hotel bij Amsterdam Sloterdijk
In ontwikkeling zijn 14 nieuwe hotels in heel Europa, goed voor nog eens 2300 kamers.
Meininger zegt de service en het comfort te bieden van een internationaal budgethotel met hostelachtige faciliteiten, evenals een keuken voor de gasten en een speelzone. Meiniger richt zich op onder andere op groepen scholieren, jongeren en backpackers, maar ook zakenreizigers en gezinnen.

Kwaliteitsverbetering rond Amstelstation
Amstel Tower vormt het startpunt van de kwaliteitsverbetering rondom het Amstelstation. De komende jaren wordt de openbare ruimte rondom Station Amstel opnieuw ingericht. Het doel is een levendig en veilig gebied te creëren, waar het goed toeven is voor bewoners, passanten en reizigers.
Tegenover het station is ruimte voor nog drie gebouwen, een toren van 85 meter en twee lagere gebouwen variërend in hoogte van 12 tot 35 meter. De tender voor de blokken B en C is begin dit jaar geweest. De twee gebouwen moeten ruimte bieden aan maximaal 25.500 m² vloeroppervlak voor huurwoningen, detailhandel (waaronder een supermarkt), voorzieningen, broedplaats met werkruimten voor kunstenaars en creatieven en een ondergrondse parkeergarage. De definitieve gunning zou rond deze maand moeten plaatsvinden.