Veiling Fort Oranje blijft gemoederen bezighouden

Kort voor de zomervakantie werd de roemruchte camping Fort Oranje in het Brabantse Rijsbergen geveild. Voormalig eigenaar Jan Engel heeft aangifte gedaan tegen de betrokken notaris in de deal waarover al langer wrevel bestaat.

Jan Engel, voormalige mede-eigenaar van Fort Oranje, heeft op 17 september aangifte gedaan tegen een notaris van het Rotterdamse kantoor Rox Legal. Op 26 juni werd Fort Oranje onder auspiciën van dit kantoor geveild en ging de gemeente Zundert er voor € 6.450.000 met camping terrein van 24 hectare vandoor. Het terrein werd in zomer van 2017 ontruimd na jaren van commotie over de erbarmelijke leefomstandigheden, criminaliteit en overlast op de camping.

Onderhands bod

Volgens Engel, zoon van de inmiddels overleden huisjesmelker Cees Engel en broer van corona-activist Willem Engel,  lag er echter al een onderhandse verkoopovereenkomst voor € 8.000.000 tussen Fort Oranje en een vastgoedbedrijf. Ook zou  er geen rekening gehouden zijn met een claim vanuit de hypotheekhouder van € 2.390.000 op de voormalige eigenaars van de camping. Het kwalificeert volgens Engel als verduistering. Ondanks enkele verzoeken heeft de betrokken notaris nog niet gereageerd op ons verzoek om commentaar op de kwestie.

Huisjurist van de familie Engel, Jeroen Pols, schermt in een klacht die hij eerder deze maand indiende bij de Kamer voor het Notariaat (ressort  Den Haag) met een onderhandse koopoverkomst waarbij een koper -Uvastgoed B.V.-  een onderhands bod van € 8 mln op het campingterrein had gedaan. De betrokken notaris wijst het verzoek om de veiling te schorsen echter van de hand. Ook zou hij volgens Pols bij de veiling ten onrechte zijn uitgegaan van een bestemming als recreatieterrein terwijl het vigerende bestemmingsplan (1972) rept van camperen in wooncaravans.

Andere belangstelling

Dat er meer belangstelling was voor Fort Oranje is ook bij PropertyNL bekend. De redactie werd daags na de veiling benaderd door een vertegenwoordiger van enkele samenwerkende vastgoedondernemers die zich daags te voren met een touringcar over het terrein hadden laten rijden. Tot hun frustratie was het uitgerekend opdrachtgever gemeente Zundert die er na een enkele bieding met het kampeerterrein vandoor ging.

Engel stelt met de aangifte de in zijn ogen laakbare handelwijze van het notariaat in dit soort onteigeningskwesties aan de kaak te willen stellen. ‘Misschien dat een beetje transparantie ontsmettend werkt.’ Het zal één van de laatste keren zijn dat de Engel in ons land degens kruist over Fort Oranje. Op twaalf oktober verhuist hij naar Paraguay waar hij samen met Jeroen Pols woningen wil gaan ontwikkelen, onder meer voor de Nederlandse doelgroep.

Plannen Zundert

Inmiddels heeft de gemeente Zundert in een raadsvoorstel al een tipje van de sluier opgelicht van de plannen met het terrein. De gemeente zou graag zien dat de locatie van het voormalige Camping Fort Oranje herontwikkeld wordt tot een terrein vol hoogwaardige recreatiemogelijkheden. Beoogd is om ter plaatse vakantiewoningen in het duurdere segment te (laten) realiseren en de omgeving van deze woningen in te richten met het oog op de recreatiedoeleinden van de woningen. 

Voor de gemeente de grond van de hand kan doen aan ontwikkelaar moeten er nog wel zeven partijen worden uitgekocht. Op het terrein wonen nog  6 mensen. Zij hebben in het verleden percelen gekocht van de voormalige exploitant van Camping Fort Oranje en zijn zodoende eigenaar geworden van deze percelen op de locatie. Ook staat er een zendmast. Het voorkeursrecht van de gemeente voor deze percelen is verlengd.