Amsterdam kan ambitie niet waarmaken: 5000 in plaats van 7500 woningen

In plaats van de vereiste 7500 woningen worden er naar verwachting aan het einde van het jaar rond de 5000 woningen in de hoofdstad gebouwd.

Er verrezen in het eerste halfjaar van 2024 minder woningen dan waarop het College had gehoopt. Het hoofdstedelijk bestuur kreeg recent nog een gevoelige tik te verduren, toen de provincie Noord-Holland het Shipdockterrein aan het IJ tot industrieterrein van provinciaal belang verklaarde. Daarmee ging een streep door de bouwplannen voor maar liefst 9.600 woningen.  

Niettemin doet het College er naar eigen zeggen alles aan om de productie zo veel mogelijk op gang te houden. Maar ook de vooruitzichten voor volgend jaar zijn niet heel gunstig, schrijft woonwethouder Reinier van Dantzig vandaag in de halfjaarrapportage Woningbouw 2024. ‘De bouwdip houdt aan. De woningbouwcijfers blijven achter bij mijn ambities en het is sleuren voor elke woning. Samen met mijn partners in de stad, de marktpartijen en corporaties, blijf ik er alles aan doen om de woningbouwproductie zo veel mogelijk op gang te houden. Ik ben trots als we ook in deze crisisjaren rond de vijfduizend woningen kunnen bouwen. Nog steeds start elke twee uur de bouw van een woning.’

Het eerste halfjaar van 2024 zijn 1.773 woningen in aanbouw genomen. Op basis van de planvoorraad voor de resterende zes maanden, verwacht de gemeente dat de tweede helft van 2024 nog zo’n 3.300 woningen in aanbouw worden genomen. Of dit gaat lukken is gezien de huidige omstandigheden onzeker.

Herijking grondprijzen

Het Amsterdams College heeft meerdere maatregelen genomen om de bouw op gang te houden. Zoals de herijking van grondprijzen. Ontwikkelaars die in een vergevorderd stadium van hun project zijn, kunnen bij de gemeente een aanvraag doen voor de herberekening van een grondprijs. Als deze lager is dan eerder afgesproken, mogen zij die lagere grondprijs gebruiken.

In de eerste helft van 2024 is voor 30 projecten een herijking aangevraagd. Bij tenminste negen projecten is de herijkte grondprijs lager dan de oorspronkelijk overeengekomen grondprijs. In deze projecten zitten ruim 1200 woningen, waarvan ongeveer 750 betaalbare woningen (sociaal en middenhuur).

Doorbouwakkoord

Andere maatregelen zijn het matigen van de CPI-indexering op grondprijsafspraken, waardoor de grondprijs niet volledig meestijgt met de rentestijging, en de bereidheid tot uitstel van contractuele termijnen en het verlengen van de Transformatie Impuls.

Medio 2023 is de gemeente gestart met de Impuls Gewoon Goed, een traject met als doel de haalbaarheid van woningbouwprojecten te vergroten, zonder door een kwalitatieve ondergrens te zakken. Daarnaast is in september 2023 het Doorbouwakkoord Amsterdam getekend. De ondertekenaars van het Doorbouwakkoord (gemeente, koepelorganisaties en meer dan 80 individuele partijen) onderschrijven de urgentie om te blijven doorbouwen in Amsterdam.