winkelhuren blijven dalen, behalve in Amsterdam

De huurprijzen voor fysieke winkelruimte in Nederland zijn in de afgelopen 12 maanden voor het zesde opeenvolgende jaar gedaald. Amsterdam is echter een uitzondering.

De gemiddelde huurprijs voor een winkelruimte bedraagt nu € 655 per m2 per jaar. Een jaar eerder was dat € 669. Daarmee ligt de gemiddelde huurprijs op een vergelijkbaar niveau als in 2007. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde huurprijzenonderzoek van vastgoedadviseur JLL.

In de hoofdstad nemen de gemiddelde huurprijs toe. Amsterdam is de absolute koploper wanneer het om de tophuurprijzen gaat. De top-5 van locaties in Nederland met de hoogste huurprijs bestaat helemaal uit Amsterdamse winkelstraten. Ook is Amsterdam koploper als het gaat om de stijging van de gemiddelde huurprijs. Sinds 2005 is de gemiddelde nominale huurprijs volgens de onderzoekers van JLL op de beste locaties van Amsterdam gestegen met maar liefst 88%. Voor het gemiddelde van Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven geldt over dezelfde periode een prijsstijging van 15%.

Normalisatie buiten Amsterdam
Buiten Amsterdam liet het merendeel van de locaties het afgelopen jaar een normalisatie van de huurprijs zien, dit heeft vooral te maken met de toegenomen onzekerheid bij retailers over de winkelmarkt, het groeiende percentage online bestedingen en de stijgende kosten voor personeel en productie. Hoewel dat de omzet van veel retailers in de afgelopen periode juist steeg, zijn het de (sneller) stijgende kosten die bij hen de winstmarge onder druk zetten.

In Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven lag de gemiddelde huurprijs per 1 januari 2019 1,8% lager dan een jaar eerder. In de overige steden in de top-20 grootste steden daalde de gemiddelde huurprijs met 1,6%. In de overige steden met 100.000 inwoners of meer was dat 2,1%. In steden kleiner dan 100.000 inwoners daalde de huurprijs het afgelopen jaar het sterkst, met maar liefst 4,5%.

Licht aan de horizon
De dalende huurprijzen stellen retailers in staat om een rendabelere operatie neer te zetten. Hoewel het herstel in de sector op dit moment veelal nog fragiel is, zorgen de toenemende consumentenbestedingen in combinatie met dalende huurprijzen voor een betere operatie bij retailers. Dit zorgt op termijn voor meer stabiliteit van het winkellandschap in Nederland.
‘Internationale retailers zijn hoofdzakelijk gefocust op de top-20 winkelsteden, terwijl de steden buiten de top-20 grotendeels het speelveld zullen worden van nationale, regionale en lokale partijen’, constateert Lennard Magis, Head of Retail Capital Markets bij JLL, in een korte toelichting. ‘Doordat huurcontracten in de regel tenminste voor vijf jaar afgesloten worden, neemt deze transitie een aantal jaren in beslag. JLL verwacht dat de winkelmarkt daarna beter bestand is tegen de invloed van e-commerce, of een lagere economische groei.’