Franse belegger koopt kantoor TomTom voor € 60,5 mln

Real IS heeft het Hollandia-kantoorgebouw in Amsterdam verkocht aan La Française Real Estate Partners International. TomTom is de huurder van dit pand.

De verkoop omvat circa 9950 m² kantoorruimte, verdeeld over de begane grond en 11 verdiepingen. Het Hollandia-kantoorgebouw is gelegen in het centrum van Amsterdam aan het IJ, op loopafstand van het Centraal Station. Hollandia is in 2007 gebouwd en heeft dit jaar een lichte update gehad om geheel aan de huidige en toekomstige normen te voldoen. Het kantoor met een energielabel A is gelegen in een levendig mixed-use gebied middenin Amsterdam Centrum.

Enige huurder TomTom International maakt gebruik van de kantoorruimte van ongeveer 9950 m², gelegen aan de Oosterdoksstraat 114 op het Oosterdokseiland. Het Nederlandse bedrijf is vooral bekend om zijn navigatiesystemen. Onlangs werd de huurovereenkomst met TomTom langjarig verlengd.

La Française Real Estate Partners International werd in 2002 opgericht als dochter van La Française Group, een onderneming met € 58 mrd aan assets onder management. De belangrijkste aandeelhouders is Crédit Mutuel Nord Europe, een bank uit Noord-Frankrijk.

De Duitse belegger Real IS kocht het kantoor van TomTom aan de Oosterdoksstraat in 2011 van het Dutch Office Fund, dat toen nog gemanaged werd door ING REIM. Indertijd was de verkoopprijs naar schatting € 38 mln. Het kantoor werd ondergebracht in het fonds Bayerische Grundvermögen IV. La Française betaalt nu € 60,5 mln. Het kantoor van TomTom aan De Ruijterkade 154, aan de andere zijde van het spoor, werd in 2013 aangekocht door HIH voor € 30,8 mln. HIH is eveneens een Duitse belegger.

Reinier Wegman, head of Sales bij Savills Nederland, licht toe: "De Nederlandse beleggingsmarkt heeft een zeer sterk jaar doorgemaakt, waarin de investeringsvolumes voor commercieel vastgoed zijn gestegen van €4,8 mrd in een reeds sterk Q3 2015, tot €5,7 mrd in Q3 2016, een stijging van 19,4%. Met deals als deze die nog in Q4 plaatsvinden, en de aanhoudende populariteit van Amsterdams commercieel vastgoed bevestigen, belooft het een bloeiend eindejaar te worden."

Savills adviseerde Real IS tijdens de verkoop. Loyens & Loeff trad op als juridisch adviseur.

La Française Real Estate Partners International werd geadviseerd door CBRE, Houthoff Buruma en TA Europe.

Laatste nieuws

Evenementen