Blokker heeft al 50 vestigingen in Nederland gesloten

Winkelketen Blokker heeft in de afgelopen twee jaar 50 winkels in Nederland gesloten. Zusterbedrijf Marskramer heeft in drie jaar tijd 64 vestigingen gesloten. 

Dat blijkt uit onderzoek van Locatus in opdracht van de NOS. Voor Blokker geldt dat van de 596 filialen die er begin 2015 waren, er twee jaar later nog 546 over.

'Wij kijken altijd naar welke winkels levensvatbaar zijn en welke niet', zegt een woordvoerder van Blokker Holding in een reactie tegen de NOS. 'Het is geen geheim dat in de hele winkelbranche het aantal winkels daalt. We zouden geen goede retailer zijn als we structureel verlieslatende filialen open zouden laten.' 

Blokker is sinds 2015 en 2016 aan het reorganiseren waarbij er 800 banen verloren zouden gaan. Het concern zei daarbij dat het niet op grote schaal vestigingen zou sluiten. 

Tegelijkertijd is Blokker bezig winkels te vernieuwen. Er wordt geïnvesteerd in de ombouw van 450 winkels. Dan blijven er echter nog 100 over waar niet in geïnvesteerd wordt. Blokker heeft zich bij de aankondiging van deze ombouwoperatie in 2016 niet uitgesproken over wat er met de niet omgebouwde vestigingen zou gebeuren. Inmiddels zijn er 140 winkels vernieuwd.

Inmiddels werkt formule Marskramer nauwer samen met Blokker, waaronder een deel van de inkoop. In 2014 waren er nog 231 winkels een Marskramer, begin dit jaar waren dat er 167.

 

Blokker Holding heeft in totaal zo'n 1500 winkels in Nederland. Inmiddels worden daarvan de speegoedformules Intertoys en Bart Smit samengevoegd. Topman Casper Meijer zei tijdens het Anton Dreesmann Jaarcongres dat fomules soms wel over twee keer de landelijke dekking beschikken.

Blokker leed in 2014 en 2015 verlies. Eerder deze week kondigde het bedrijf aan in België 69 Blokker-filialen te sluiten.