Met VolkerWessels gaat ontwikkelreus naar de beurs

Met de aankomende beursnotering van VolkerWessels wordt een van de grootste ontwikkelaars commercieel vastgoed en woningontwikkelaars van Nederland voor een deel vrij verhandelbaar.

VolkerWessels behaalt ongeveer eenderde van de omzet van € 4,9 mrd uit bouw en vastgoed in Nederland (omzet € 1,7 mrd, 2015). VolkerWessels doet dat met een netwerkorganisatie waarin de ondernemingen vrij zelfstandig opereren.

Niet iedere bouwonderneming van VolkerWessels ontwikkelt en uit de cijfers van VolkerWessels wordt niet duidelijk hoe binnen de divisie Bouw en Vastgoed de verhoudingen zijn. Maar als de ontwikkelactiviteiten van de afzonderlijke ondernemingen worden opgeteld wordt duidelijk dat VolkerWessels in 2016 de op één na grootste ontwikkelaar van commercieel vastgoed was en de derde woningontwikkelaar van Nederland (allebei op basis van productie, onderzoek PropertyNL). Zowel op het gebied van woningontwikkeling als commercieel vastgoed ontwikkeling staat VolkerWessels al jaren steevast in de top10.

Ondernemingen van VolkerWessels die ontwikkelen zijn onder andere Bouwontwikkeling Jongen, KondorWessels Vastgoed, KondorWessels Projecten, VolkerWessels Vastgoed, Credo Integrale Planontwikkeling, SDK Vastgoed, Kontour Vastgoed, Loostad, ID Planontwikkeling, G&S Vastgoed en Biesterbos. De verschillende ondernemingen opereren vanuit verschillende delen van het land.

Grootste ontwikkelbedrijven commercieel vastgoed van het concern zijn G&S Vastgoed, VolkerWessels Vastgoed, Bouwontwikkeling Jongen en SDK Vastgoed. G&S is vooral bezig op de Zuidas met grote kantoorprojecten, VolkerWessels Vastgoed is landelijk actief met onder meer het Noordelijke havenhoofd in Scheveningen en het Asscherkwartier in Amsterdam, SDK in Zuid Nederland en Bouwontwikkeling in Limburg.

Andere beursgenoteerde bedrijven met vastgoedontwikkelactiviteiten zijn BAM (AM), Unibail-Rodamco, Klépierre (voormalig Corio) Hejmans, Ahold, Prologis en Goodman.