ACHTERGROND: E-tail vindt het wiel nog uit

De marges van de e-tailers zijn zo klein dat schaalgrootte en distributie het verschil maken

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 24 maart 2017

Terwijl de detailhandelsbestedingen in Nederland in totaal in 2016 met 1,9% groeiden, groeide het aandeel e-commerce daarvan met 23% naar ruim € 20 mrd. Daarmee is het aandeel online in de detailhandelsbestedingen in 2016 op 11,3% uitgekomen. Dat lijkt heel wat, maar volgens Raimund Paetzmann, tot 2015 hoofd Real Estate Europa van Amazon, staat de ontwikkeling van e-commerce pas aan het begin. Dat beaamt Dirk Sosef, directeur strategie van Prologis: ‘Het wiel wordt nog steeds uitgevonden.’

Wereldwijd belegger en ontwikkelaar van distributiecentra Prologis verdiept zich steeds meer in de markt van e-commerce. Inmiddels is 27% van de built-to-suit ontwikkelingen van Prologis gelieerd aan e-commerce activiteiten, waarbij Amazon de grootste klant is. En het groeit hard, want in 2015 lag dat aandeel nog op 13%. Tijdens een congres van Prologis werd dan ook veel aandacht besteed aan online retail.

Investeren in ‘the last mile’
Distributie en transport zijn van vitaal belang voor online retail. Begon e-commerce ooit vooral met de verkoop van diensten als reizen en tickets voor evenementen, inmiddels wordt er online met ruim € 11 mrd al meer uitgegeven aan fysieke producten. Bovendien groeit de online verkoop van fysieke producten als mode, life-style en IT inmiddels sneller dan de diensten.

De marges van e-commerce zijn flinterdun, omdat alle prijzen van de producten in één klik te vergelijken zijn. Paetzmann: ‘Online retailers moeten het verschil dus maken met schaalgrootte, volledigheid en razendsnelle levering. Met investeren in snelle levering kunnen ze het gat beslechten met de traditionele retail, waar producten meteen na aankoop meegenomen kunnen worden. Investeren in de moeilijke ‘the last mile’ of in stedelijke logistiek hoort daar zeker bij. Dat zou weleens kunnen leiden tot de hergeboorte van leegstaande warenhuizen of parkeergarages – die liggen immers midden in de stad en zijn met hun toch al bestaande expeditie goed ontsloten.’

Schaalgrootte is de reden dat grootste internetretailer Amazon met een omzet van bijna € 100 mrd, nog steeds de verovering van de wereld nastreeft. Hoewel Amazon nog niet echt actief is in Nederland vrezen andere spelers, zoals Bol.com (ruim € 1 mrd), Coolblue (€ 857 mln) en Wehkamp (€ 750 mln), die komst wel.

Amazon als zoekmachine
Amazon heeft inmiddels ruim een derde van de Amerikaanse online markt in handen. In de VS wordt Amazon nu vaker als zoekmachine gebruikt voor producten dan Google. Amazon verwacht veel van het loyaliteitsprogramma Prime, waarbij mensen die lid zijn niet alleen toegang hebben tot de video streamingdienst van Amazon met series en films die inmiddels serieuze prijzen winnen, maar ook snellere levering van producten krijgen. De internetgigant heeft inmiddels zo’n groot platform dat het steeds meer andere retailers trekt en daar ook de distributieafhandeling voor verzorgt. Een snelgroeiende tak is Amazon Web Services, leverancier van hosting-diensten voor onder meer Spotify en Netflix.

Sinds twee jaar maakt Amazon winst (2016: € 2,4 mrd). De internetgigant pioniert inmiddels verder met een fysieke supermarkt, waar afrekenen automatisch gebeurt. Amazon opent langzaamaan ook fysieke boekwinkels, waar de producten getoond en geprobeerd kunnen worden. Er wordt echter ook fors geïnvesteerd in distributie: in 2016 kreeg het bedrijf er bijna 30 nieuwe distributiecentra bij en is er geld voor zo’n 40 eigen vliegtuigen.