KPN-deel Maanplein doorverkocht voor € 38 mln

Corum heeft het kantoorgebouw aan het Maanplein 55 te Den Haag gekocht van Borghese Real Estate en COD voor circa € 38 mln. 

Gisteren werd bekend dat Borghese en COD de Green Campus, bestaand uit 12 gebouwen en 80.000 m², hebben gekocht. Volgens het Kadaster betalen de ontwikkelaars € 68,5 mln voor het gehele complex. Het gebouw dat Corum heeft gekocht is voor een termijn van 11,5 jaar verhuurd aan KPN en omvat ruim 20.000 m² kantoorruimte en een parkeergarage met circa 200 parkpeerplaatsen. Borghese en COD zullen de rest van het gekochte gebied transformeren naar merendeels vrije sector huurwoningen.

De locatie aan het Maanplein fungeert als één van de zogenoemde ‘kantoor-hubs’ voor KPN. Naast deze hub in Den Haag zal KPN hubs aanhouden in Amersfoort, Amsterdam, Houten, Rotterdam en Zoetermeer. Corum is tevens eigenaar van het gebouw dat KPN huurt in Zoetermeer.  De Franse vastgoedbelegger is bezig een portefeuille op te bouwen in Nederland en Maanplein 55 past daar goed in.

Het complex aan het Maanplein is voor de eeuwwisseling ontwikkeld door Wilma en Multi, destijds nog het bedrijf van Hans van Veggel. COD is thans ook deels in handen van de familie Van Veggel. De ontwikkelaars verkochten het kantorencomplex aan het Duitse fonds Degi voor een bedrag van 300 mln gulden (ruim € 136 mln). In 2009 sloot KPN een nieuwe 10-jarige huurovereenkomst af voor 55.000 m², verdeeld over 6 gebouwen, en stootte 22.000 m² af. Het fonds Degi, dat wordt gemanaged door Aberdeen, waardeerde het gehele complex van 80.000 m² toen nog op € 200 mln. Een jaar later werd bekend dat het Duitse open-end fonds zou worden geliquideerd als gevolg van de kredietcrisis.
KPN verplaatst nu zijn hoofdkantoor van Den Haag naar Rotterdam en heeft een nieuw contract afgesloten voor bijna 21.000 m². Ongeveer de helft van de 4000 mensen die op het Maanplein werken, verhuizen naar het nieuwe hoofdkantoor op de Wilhelminakade en andere KPN-locaties in de Randstad.

In 2012 realiseerde COD al een parkeervoorziening met 400 plaatsen voor KPN en toen werd al rekening gehouden met een toekomstige gemengde woonbestemming. De gemeente wil dat het bedrijventerrein de Binckhorst wordt omgevormd naar een hip woon-werk gebied. Aanvankelijk wilde ze dat in een pps met Rabo Vastgoedgroep en Bouwinvest doen. De kredietcrisis zette daar een streep door. Nu wil de gemeente het gebied kavelsgewijs tot ontwikkeling brengen, waarbij de markt het initiatief moet nemen. Wel heeft Den Haag nog behoorlijk wat grondposities op het bedrijventerrein.

De aanleg van de Rotterdamsebaan betekent een flinke impuls voor de Binckhorst. Tot 2040 moeten er 5000 woningen gebouwd worden en de komende 10 jaar zo'n 1500, blijkt uit de recent gepresenteerde Agenda Ruimte voor de Stad. Dit is nog exclusief de duizenden appartementen die in de Kop Binckhorst worden gebouwd, als onderdeel van het Central Innovation District (het gebied tussen de stations . In de Trekvlietzone, rondom de havens, komt ruimte voor 750 à 1000 woningen en de gemeente overweeg hier weer gronden uit te gaan geven. Het college van B&W van Den Haag heeft € 10 mln uitgetrokken om te investeren in de buitenruimte, zoals in aanplant van bomen en groen en vernieuwing van kades.

De nieuwe woonbestemming biedt ook kansen voor beleggers die al eerder hebben geïnvesteerd in de Binckhorst. Zo kocht de Haagse onderneming Jovi Investments in 2013 het toen leegstaande kantoorgebouw Haagse Veste III, dat naast de Green Campus ligt. Ze betaalde een bedrag van iets meer dan € 2,6 mln voor het 13.000 m² grote pand.

Borghese Real Estate en COD werden bij de verkoop commercieel geadviseerd door BNP Paribas Real Estate tezamen met Nadorp Investment Services en juridisch door NautaDutilh. Corum werd commercieel geadviseerd door Appelhoven Vastgoedadviseurs en juridisch door Core Notariaat.