Project Zuidasdok gegund aan combinatie Fluor, Heijmans en Hochtief

Het project Zuidasdok is voorlopig gegund aan de combinatie Fluor, Heijmans en Hochtief (ZuidPlus). De opdracht omvat onder meer het verbreden en gedeeltelijk ondergronds brengen van de A10 Zuid en uitbreiding van station Amsterdam Zuid.

Het design en construct contract heeft een waarde van circa € 990 mln (inclusief 7 jaar onderhoud van de tunnels), waarvan 15 procent voor Heijmans en 42,5 procent voor zowel Fluor als Hochtief. Zuidasdok is een gezamenlijk project van de gemeente Amsterdam, ProRail en Rijkswaterstaat.

De aanpak van de A10, de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel en de bouw van het nieuwe station Amsterdam Zuid zijn noodzakelijk voor de bereikbaarheid van de Zuidas. Door de gedeeltelijke ondertunneling ontstaat nieuwe openbare ruimte en verbetert de leefkwaliteit in het gebied. Ook wordt ruimte gecreëerd voor het vernieuwde station Amsterdam Zuid, zodat het uit kan groeien tot hoogwaardig openbaar vervoer knooppunt.

Naar verwachting wordt de opdracht medio februari definitief gegund. Vervolgens begint een herijkingsfase, waarin het project met de opdrachtgever verder wordt uitgewerkt. Medio 2019 zullen de werkzaamheden buiten starten. Naar verwachting wordt het project rond 2028 opgeleverd. 

Deze voorlopige gunning past in het selectieve wervingsbeleid van Heijmans, waarbij grote werken in partnerships worden aangenomen en projecten worden gerealiseerd in samenwerking met partners die een gedegen track record hebben op hun gebied.

De bouwers
Hochtief is een van de meest internationale bouw groepen wereldwijd. De groep is actief in de realisatie van infrastructuur voor transport en energie, stedelijke gebiedsontwikkeling en is actief in de mijnbouw. Met ongeveer 44.000 medewerkers en een omzet van meer dan € 21 mrd in het boekjaar 2015, is Hochtief vertegenwoordigd in alle belangrijke markten wereldwijd. 

Heijmans is een beursgenoteerde onderneming die activiteiten in vastgoed, woningbouw, utiliteit en infra combineert in de werkgebieden wonen, werken en verbinden. Heijmans is actief in Nederland, België en Duitsland en heeft bijna 6500 medewerkers. In de eerste helft van 2016 bedroeg de omzet bijna € 950 mln.

Fluor Corporation is wereldwijd actief bij het ontwerpen en uitvoeren van uiterst complexe projecten op het gebied van engineering en constructie. Het hoofdkantoor van Fluor is gevestigd in Irving, Texas. Fluor heeft wereldwijd meer dan 60.000 medewerkers en de omzet in 2015 bedroeg $ 18,1 mrd.