Vastned verkoopt Turkse positie

Vastned verkoopt zijn positie in Turkije. De opbrengst wordt gebruikt om voor € 50 mln aan eigen aandelen in te kopen en de schuld terug te dringen.

De loan-to-value (LTV) kwam in 2016 uit op 41,6%, in 2015 was dit nog 41,8%,

De afgelopen jaren streeft Vastned naar een LTV dat tussen de 40-50% ligt. Maar onlangs heeft de vastgoedbelegger deze aan de onderkant uitgebreid tot 35%.

De portefeuille in Turkije heeft een omvang van € 100 mln. De panden liggen in de bekende winkelstraten van Istanbul. Vorig jaar moest Vastned € 33 mln hierop afwaarderen. De onstabiele huidige politieke en economische ontwikkelingen in Turkije zorgen ervoor dat toeristen thuisblijven en locals hun handen op de knip houden. Hierdoor blijven investeringen in Turkije uit en lopen de omzetten van retailers terug.

Brutohuuropbrengst 2016 per vierkante meter in Istanbul was € 651 tegen € 653 in 2015. Turkije was het afgelopen jaar goed voor een huuropbrengst van € 8,6 mln, net zoveel als in 2015.

De Turkse winkelpanden zijn door Vastned ondergebracht in het belastingplichtige vennootschappen Vastned Emlak Yatirim ve Insaat Ticaret. Lokale beleggers hebben de aandelen van deze vennootschap van Vastned overgenomen.

De verkoop van de Turkse portefeuille levert Vastned onder de streep € 5,9 mln op.

De focus van Vastned komt te liggen op de bestaande portefeuilles in Amsterdam, Antwerpen, Madrid en Parijs. Barcelona wordt aan de portefeuille toegevoegd.

In Nederland wil Vastned voor € 100 mln aan mixed retail locations verkopen. De huidige omvang van deze portefeuille is € 372 mln. In totaal heeft Vastned voor € 1,6 mrd aan bezittingen.