Nederlandse faillissementen drukken resultaten Unibail-Rodamco

De faillissementen op de Nederlandse retailmarkt drukken de nettohuuropbrengsten van Unibail-Rodamco met 8,1%. Dat zegt Jaap Tonckens, cfo van Unibail-Rodamco, bij de presentatie van de jaarcijfers.

Tonckens meldde dat de faillissementen van V&D en Perry Sport een bijzonder sterke invloed hebben gehad op de cijfers. ‘De Nederlandse markt kende een onevenredig groot aantal faillissementen in 2016 en dit had ook impact op ons bedrijf.’ Unibail-Rodamco had drie V&D-vestigingen in de Nederlandse portefeuille.

Tonckens had echter ook goed nieuws te melden. Zo heeft Unibail-Rodamco onlangs een huurovereenkomst gesloten met de Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay Company voor de voormalige V&D-vestiging in Almere. De opening van deze winkel staat gepland binnen anderhalf jaar.

Op de Nederlandse markt woedt momenteel een darwinistische strijd om te overleven, aldus Tonckens. ‘Het is duidelijk dat formats zoals V&D niet meer voldeden aan de eisen van hun klanten en zich niet snel genoeg aanpasten. Natuurlijk doet dat op korte termijn pijn, maar we zien winst voor de langere termijn.’

Nederlandse retailers zijn minder innovatief dan sommige van hun collega’s elders in Europa, zoals Duitsland en Frankrijk, vervolgt Tonckens. ‘Perry Sport was niet onderscheidend genoeg; de merken die Perry verkocht kun je overal vinden. De klant heeft geen reden om naar die bepaalde winkel te gaan als die alleen dezelfde oude spullen aanbiedt als iedereen.’

De Nederlandse markt drukt de cijfers van Unibail-Rodamco nu al meerdere jaren, maar Tonckens voorspelt dat dit in 2016 voor het laatst is gebeurd. De Frans-Nederlandse retailverhuurder is er opnieuw in geslaagd een groot aantal internationale retailers aan te trekken in 2016 en de Nederlandse economie trekt aan, voegde hij eraan toe. ‘We zien veel internationale retailers die naar Nederland komen. Velen van hen hebben nog een relatief lage penetratiegraad en tekenen binnenkort. We zien dat als een blijk van vertrouwen.'

Een andere positieve ontwikkeling voor de Nederlandse markt is Unibail-Rodamco’s Mall of the Netherlands, die in de eerste helft van 2019 geopend wordt.

Grotere winst per aandeel
Unibail-Rodamco rapporteerde een grotere winst per aandeel dan verwacht voor het volledige jaar 2016 bij het sluiten van de handel op woensdag. De Nederlandse markt drukte de cijfers.

De winst per aandeel steeg met 10,4% tot € 11,24, iets boven de verwachting van € 11,00–11,20 die was aangekondigd in februari. Voor 2017 verwacht Unibail-Rodamco een winst per aandeel van € 11,80–12,00. De faillissementen op de Nederlandse markt drukten echter de nettohuuropbrengsten met 8,1% in 2016.