Pandox koopt Park Hotel Amsterdam en 6 hotels in buitenland

Invesco Real Estate heeft een portefeuille met zeven hotels verkocht aan het Zweedse bedrijf Pandox voor € 415 mln. Een daarvan is het Park Hotel in Amsterdam.

De hotels zijn gelegen in Oostenrijk(2) , Duitsland (4) en Nederland (1), en maken deel uit van de ketens NH, Radisson Blu of Park Hotel. In totaal betreft het 1744 kamers. De transactie zal plaatsvinden op 19 december 2016. Invesco had de hotels ondergebracht in een investeringfonds, het European Hotel Real Estate Fund II. 

De yield is 5,7% en de hotels hebben omzetgerelateerde huurcontracten met een gemiddelde looptijd van 19 jaar. Aareal Bank heeft voor de aankoop een financiering verstrekt van € 270 mln, met een looptijd van vijf jaar. Bij de vier Duitse hotels is Eiendomsspar voor 5,1% aandeelhouder.

Het Park Hotel Amsterdam ligt aan de Stadhouderskade 25 en telt 189 kamers en 9 vergaderzalen (700 m²). Het Momo restaurant en bar/lounche maakt ook deel uit van Park Hotel Amsterdam. In 2013 kocht de Invesco het in een sale-and-lease-back transactie van het hotelmanagement.

Pandox is een Zweedse beursgenoteerde hotelonderneming met 113 hotels in 8 verschillende landen in Noord-Europa. De portefeuille omvat in totaal 24.000 kamers. Pandox, opgericht in 1995, is zowel vastgoed manager als hotel operator.

Invesco lanceerde zijn eerste hotelfonds in 2006 en het tweede volgde in 2011. De investment manager heeft meer dan € 2 mrd geïnvesteerd in deze sector en zegt een rendement (internal rate of return) te halen van meer dan 12%, de oorspronkelijke doelstelling van het European Hotel Real Estate Fund II.