Bouw van Lorentz in Leiden gestart

De bouw van Lorentz in Leiden is maandag officieel gestart. Dit is het eerste project dat in het kader van de totale vernieuwing van het Leidse stationsgebied wordt gerealiseerd.

Syntrus Achmea Real Estate & Finance is opdrachtgever van Lorentz en ontwikkel- en bouwcombinatie Hurks-Van Wijnen realiseert het mulitfunctionele project. Lorentz is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten.

Lorentz is het eerste project van de herontwikkeling van het stationsgebied in Leiden: de meest bezochte locatie van de stad en een van de drukste OV-knooppunten van Nederland. Dagelijks passeren er zo’n 70.000 bezoekers. Het is een gebied met grote potentie dat nu nog afstandelijk oogt en onvoldoende aansluit op de monumentale binnenstad. Voor de gemeente Leiden reden om de komende jaren gefaseerd aan een aantrekkelijk stationsgebied te bouwen. Een centrale plek in de stad Leiden waar bezoekers prettig kunnen wonen, werken, winkelen, reizen en verblijven.

Wethouder Paul Laudy (Bouwen): “Het is een historische dag. Iedereen vindt dat hier iets moet gebeuren. Dat moment is nu aangebroken. Met Lorentz krijgen we in Leiden een entree die onze stad verdient. Lorentz is het vliegwiel voor de totale herontwikkeling van het stationsgebied.”

50.000 m²
Lorentz wordt een multifunctioneel gebouw van ruim 50.000 m² en bestaat uit een vier lagen tellend plintgebouw met 2 markante woontorens en daaronder een grote fietsenkelder. Lorentz omvat 1655 m2 vvo commerciële ruimten, 4048 m² vvo kantoren, 198 parkeerplaatsen en een fietsenkelder geschikt voor 4800 fietsen. In de torens komen 173 middeldure huurappartementen.
Syntrus Achmea neemt namens het Achmea Dutch Value Added Residential Partnership het vastgoed in beheer.

Peter Appeljan, director Woningbeleggingen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance: “Lorentz is een fantastische mix van functies met een aantrekkelijke architectuur en uitstraling. We hebben al in een vroeg stadium kunnen meedenken over de invulling van dit binnenstedelijke project geven. Dit resulteerde in een goed antwoord op de grote vraag naar middeldure huurwoningen in Leiden.”

Constructieve samenwerking
“Twee jaar geleden zijn we gestart met de voorbereidingen van nieuwbouw op deze plek. De constructieve samenwerking tussen de gemeente, Syntrus Achmea en Hurks en Van Wijnen brengt ons vandaag samen op deze bijzondere locatie in het hart van Leiden. Het duurt nog even voordat de bouw daadwerkelijk zichtbaar wordt. Eerst gaan we met 1,3 miljoen kg wapening en 13.000 m3 beton de grond in. Pas volgend jaar gaan we de hoogte in”, aldus Theo Rook, regiodirecteur Van Wijnen West.

Breeam very good
In de onderste lagen in de plint komen studio’s, bovenin de torens penthouses van twee lagen. De gemeente Leiden tekende voor de afname van de ondergrondse fietsenstalling terwijl Syntrus Achmea Real Estate & Finance namens haar klanten de 173 woningen, kantoren, commerciële ruimtes en parkeergarage afneemt. Op 7 september 2016 hebben we het Breeam very good ontwerpcertificaat behaald met een score van 63,4% voor de kantoren.