Online supermarkten pakken 1,3% van de omzet

De online omzet van supermarktbestedingen door gezinnen bedraagt op dit moment circa € 441 mln. Dat is beperkt gezien de totale supermarktomzet van € 35 mrd.

Dit blijkt uit onderzoek van kennisplatform Supermarkt & Ruimte, onderzoeksbureau Strabo en vastgoedadviseur SuperVastgoed. Zij zijn een monitor gestart waarbij ieder half jaar ruim 1500 consumenten ondervraagd worden over hun feitelijk koopgedrag waar het gaat om online supermarktbestedingen.

Uit de eerste meting (oktober 2015) bleek dat 0,8% van de supermarktomzet (consumenten) via het online kanaal gaat. Dit aandeel bleek in maart 2016 te zijn toegenomen tot 1,1%. In november 2016 bleek dit aandeel verder te zijn toegenomen tot de huidige 1,3%. 

De concurrentie van Internet voor de omzetontwikkeling van fysieke supermarkten blijft nog altijd beperkt. De gemiddelde besteding per online bestelling bedraagt circa € 90,-.

De belangrijkste doelgroep vormen gezinnen met kinderen, merendeels woonachtig in het westen van het land. Van alle ondervraagde consumenten geeft 12% in algemene zin aan wel eens een product te kopen dat ook in de supermarkt verkrijgbaar is.

Ruim de helft (59%) van deze doelgroep is georiënteerd op Albert Heijn. Jumbo heeft het afgelopen half jaar een flinke groei doorgemaakt van 8% in maart tot nu 14%.

De frequentie waarmee de ‘gemiddelde’ consument online supermarktaankopen doet ligt erg laag: ongeveer de helft van deze doelgroep bestelde langer dan 2 weken geleden voor het laatst een supermarktproduct online. Alle resultaten van het onderzoek zijn geanalyseerd in het rapport 'Online supermarktomzet op waarde geschat'.