‘Beleggingsmarkt meest dynamische vastgoedsector’

Nederlands vastgoed blijft in trek bij buitenlandse beleggers. Dat blijkt uit de publicatie ‘Beleggen in Nederlands vastgoed’, die op dinsdag 18 april 2017 werd gepresenteerd op het NVM Business Innovatiecongres in Nieuwegein.

Aandelentransacties buiten beschouwing gelaten, investeerden beleggers in 2016 voor circa € 11 mrd in Nederlands vastgoed. Daarbij ging het vooral om commercieel vastgoed in de Randstad. Uit de analyse van NVM Business blijkt dat Nederlandse beleggers steeds meer concurrentie krijgen van collega’s uit met name Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland, die worden gedreven door de lage rente en de ruime beschikbaarheid van kapitaal.

Snelle en korte rit
‘De beleggingsmarkt is de meest dynamische sector binnen de Nederlandse vastgoedmarkt’, stelde NVM-voorzitter Ger Jaarsma (foto). Hij toonde zich bezorgd over buitenlandse beleggers die alleen uit zijn op een ‘snelle, korte rit’. ‘Het gaat dan vooral om Angelsaksische private equity-fondsen. Ze zitten op grote afstand van hun eigendom, zijn vooral gericht op rendement en niet op kwaliteit en nemen veel meer risico dan eigenlijk verantwoord is. Vastgoed is voor hen een financieel spreadsheet-product.’

Brexit-buit
De belangstelling van beleggers voor Nederlands vastgoed levert makelaars en taxateurs volgens Jaarsma veel werk op. ‘Dankzij hun lokale marktkennis en ‘human touch’, kunnen zij voorkomen dat beleggers te duur inkopen of dat hun ‘financial leverage’ te hoog wordt.’

Het NVM Business Innovatiecongres trok circa 600 vastgoedprofessionals. Sprekers waren onder andere managing director Jos Klanderman van Dok Vast, een ontwikkelaar van duurzaam logistiek vastgoed, chief  technology officer Erik Ubels van OVG Real Estate en trendwatcher Igor Beuker.

Mercantilist
Journalist en macro-econoom Mathijs Bouman deed een poging om ontwikkelingen als de Brexit, de verkiezing van ‘mercantilist’ Trump, de extreem lage rente en de euro–dollar-koers te duiden, in relatie tot de Nederlandse vastgoedmarkt. ‘De rente gaat nog lang niet omhoog en omdat het geld in hun zakken brandt, blijven Amerikanen blijven voorlopig nog wel even koopjesjagen in Europa’, stelde hij de aanwezigen gerust.