Nieuwe woonbuurt in Tiel beschermd tegen stijging rivierwater

Synchroon en BAM realiseren langs de Waal in Tiel een nieuwe woonbuurt met 125 woningen. Het landschap is zo ingericht dat de huizen beschermd zijn tegen stijging van het waterniveau van de rivier.

Synchroon, een dochteronderneming van TBI Holdings, en BAM Wonen, onderdeel van Koninklijke BAM Groep, tekenden 8 maart de ontwikkel- en realisatie overeenkomst voor het Vijverterrein in Tiel.

Aan de oostkant van Tiel, op loopafstand van het centrum, ontwikkelen BAM Wonen en Synchroon een nieuw woonlandschap aan de rivier De Waal. De nieuwe woonbuurt bestaat uit circa 125 dijk- en parkwoningen in diverse prijsklasse. Het stedenbouwkundig plan is van bureau IMOSS uit Amersfoort. 
Komende zomer start de bestemmingsplanprocedure.

Waterkerend landschap
Bijzonder aan het plan is dat er een waterkerend landschap aangelegd wordt zodat de buurt ook in de toekomst beschermd is tegen stijging van het waterniveau in de Waal. De woningen zijn gelegen op verschillende plateaus oplopend richting de dijk, rondom het plan wordt een wadi aangelegd. In het hart van het plan zijn de woningen gerangschikt rondom een bloesemlint. Belangrijk zijn de zichtlijnen, zodat ook in het plan de ligging aan de rivier de Waal merkbaar is.

Wethouder Van Rhee is verheugd met de nieuwe ontwikkeling in haar gemeente; ‘Het is uniek om op deze manier natuurontwikkeling, waterhuishouding en woningbouw te kunnen combineren. We zijn als gemeente blij dat we deze stap hebben kunnen zetten.’