Provast en Hines in gesprek met Amsterdam over Draka-terrein

De gemeente Amsterdam staat op het punt een van de grootste binnenstedelijke herontwikkelingslocaties in de stad vrij te spelen voor woningbouw. Het gaat om het terrein van de voormalige kabelfabrieken van Draka op de noordelijke IJ-oever.

Volgens doorgaans betrouwbare bronnen zijn Provast en de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Hines als enige overgebleven na een competitie.

De Metropoolregio Amsterdam heeft de komende jaren 60.000 woningen nodig om de vraag naar nieuwbouwwoningen te kunnen bijhouden. De betrokken wethouders doen er daarom alles aan nieuwe locaties zo snel mogelijk beschikbaar te stellen.

Het Draka-terrein, met een omvang van ruim 50.000 m², is geschikt voor een woonwijk van 1700 tot 2000 woningen. Hiermee is het een van de grootste ontwikkelopgaven van de komende tijd in Amsterdam.

Voor de ontwikkeling van de wijk hebben Provast en Hines volgens ingewijden een joint-venture opgezet. Het terrein is momenteel eigendom van de Italiaanse kabelfabrikant Prysmian Group, gevestigd in Milaan. Prysmian is de grootste producent van telecommunicatiekabels ter wereld met een omzet in 2015 ruim € 7,4 mrd. De onderneming heeft in 2011 Draka overgenomen. In 2016 heeft Prysmian de productieactiviteiten in Amsterdam overgeplaatst naar Emmen. Het hoofdkantoor Benelux is gevestigd in Delft.

De locatie is gewild, niet alleen vanwege het feit dat momenteel elke woningbouwlocatie tegen steeds hogere prijzen door beleggers en ontwikkelaars wordt afgenomen, maar ook omdat Amsterdam-Noord aan populariteit wint. Volgend jaar gaat de Noordzuid-lijn rijden. Bovendien zijn er verschillende plannen in de maak om een of meerdere bruggen over het IJ te bouwen. Een daarvan zou nagenoeg naast het Draka-terrein komen te liggen.

Door de samenwerking met Provast krijgt Hines voor het eerst voet aan Nederlandse grond. De Amerikaanse onderneming is in 1957 opgezet en heeft momenteel een vastgoedportefeuille van ruim $ 90 mrd in 20 landen. Volgens de website bezit Hines in Europa ruim 4,7 miljoen m2 waarvan 1 miljoen m2 in Frankrijk en 1 miljoen m2 in Duitsland.

Hines en Provast willen niet reageren.