Verhuurdersheffing in problemen

De verhuurdersheffing, de wet die de belasting van sociale huurwoningen mogelijk maakt, geeft problemen in gevallen van meerdere eigenaren van één woningportefeuille.

Volgens advocaat-generaal Peter Wattel, die de de Hoge Raad hierover adviseert, kan er dan sprake zijn van willekeur. Dit zegt hij in het Financieele Dagblad. 

De verhuurderheffing is een belasting die vooral met woningcorporaties geassocieerd wordt. De belasting geldt echter ook voor private eigenaren van gereguleerde huurwoningen. 

In geval van meerdere eigenaren wordt de aanslag gestuurd naar slechts één van de eigenaren. Die kan dan minder gebruik van de vrijstelling voor de verhuurdersheffing dan zijn mede-eigenaren. In de wet is niets geregeld over het verhalen van de belasting op de andere eigenaren.

De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad naar aanleiding van het in cassatie gaan van de zaak waarbij meerdere familieleden in gelijke delen eigenaren waren van 13 huurwoningen. Slechts één familielid kreeg de verhuurdersheffing op zijn bord. 

De verhuurdersheffing, die werd ingevoerd in 2013, gold tot 2016 voor eigenaren die in het bezit zijn van meer dan 10 gereguleerde woningen. Dat limiet wordt in 2017 opgerekt naar 50 woningen.