Rotterdams icoon Dutch Windwheel blijkt geen luchtfietserij

De samenwerkingsovereenkomst voor de Dutch Windwheel in Rotterdam is dinsdag getekend. Het 174 meter hoge ringvormige bouwwerk moet in aan de Merwe-Vierhavens in Rotterdam verrijzen.

Dat meldt Dura Vermeer, een van initiatiefnemers van de innovatieve vastgoedontwikkeling. De eerste plannen werden vorig jaar al gepresenteerd, maar nu hebben de deelnemende partijen zich verenigd in een stichting. Naast Dura Vermeer en BAM doen ook de Rotterdamse bedrijven BLOC, DoepelStrijkers en Meysters mee en Arup, Deltares, ECN, Eneco, Evides, Huawei, Mammoet, Siemens, SPIE en TNO.

Dit spectaculaire gebouw bevat de nieuwste technologieën en kan zich blijven aanpassen in de tijd. Het gebouw bestaat onder meer uit appartementen, een hotel, skybar én reuzenrad. Om deze landmark in 2025 mogelijk te maken heeft een consortium van innovatieve bedrijven, waaronder Dura Vermeer, zich aan de ontwikkeling verbonden. 

De Rotterdamse bedrijven BLOC, DoepelStrijkers en Meysters (inmiddels gezamenlijk: de Windwheel Corporation) bedachten dit 174 meter hoge gebouw in de kroeg. De Dutch Windwheel bestaat uit twee ringen. De binnenste ring is flexibel in gebruik en bestemd voor onder meer een hotel en appartementen. In de buitenste ring draaien veertig cabines aan een reuzenrad.

Maar dit gebouw is volgens Dura Vermeer meer dan dat. 'Het wordt een landmark, een energieopwekker en -drager dankzij de meest innovatieve technieken op het gebied van bouw en duurzaamheid. Dit icoon kan zich met de nieuwste technologieën blijven aanpassen aan de tijd'.

Een deel van deze innovaties is nog niet (door)ontwikkeld en om de Dutch Windwheel werkelijkheid te maken is de Stichting Innovatieprogramma Dutch Windwheel opgericht. Samen gaan de deelnemende bedrijven op zoek naar nieuwe technologieën en verdienmodellen die leiden tot deze trekpleister.

Dura Vermeer trekt het onderzoek naar nieuwe vormen van vastgoedfinanciering. “Normaal wordt een project gefinancierd door banken of beleggers. We bekijken of dit anders kan,” zegt ontwikkelaar Ester Vrij, die namens Dura Vermeer betrokken is.

“We onderzoeken hoe we met vernieuwende financierings- en exploitatiemodellen een circulaire (hergebruik) economie kunnen stimuleren. Steeds meer zaken worden geleverd ‘as a service’ in plaats van dat ze gehuurd of gekocht worden. Op kleine schaal is verlichting een duidelijk voorbeeld. Om licht op kantoor te krijgen hoef je geen lampen te kopen, maar kan verlichting ‘as a service’ worden afgenomen. Er wordt betaald voor een bepaalde hoeveelheid licht op een bepaalde plek.”

Belangrijk hierin is de verschuiving van investering en eigendom. “Doordat de producent eigenaar blijft, stimuleer je het gebruik van duurzame, herbruikbare en kwalitatieve producten.” Dit principe kan ook op grote schaal worden ingezet, denk daarbij aan het binnenklimaat ‘as a service’ of zelfs de gevel of het casco ‘as a service’. “De komende tijd gaan we op zoek naar de juiste samenwerkingen om de haalbaarheid te onderzoeken.”

Naast de vastgoedfinanciering houdt Dura Vermeer zich ook bezig met flexibiliteit in het gebruik van de ruimte in de Dutch Windwheel. Vrij: “Er komen ruimtes om te eten, recreëren, werken en wonen. We bekijken hoe we ruimtegebruik flexibel kunnen vertalen naar ‘as a service’. Is slechts het gebruik van ruimte de service of gaat dit verder? Moeten we het gebouw opdelen in hotel, kantoor en wonen of verhuren we vierkante meters die overal voor kunnen dienen?”

Met de ondertekening wordt vandaag een samenwerking aangegaan om het innovatieprogramma en de financiering daarvan nader uit te werken en onder meer bovenstaande vragen te beantwoorden. Met als streven de Dutch Windwheel in 2025 waar te maken.