Woonzorgcentrum in Zware Plaatwerkerij Vlissingen

Atelier PRO architekten ontwierp in opdracht van WVO Zorg het nieuwe woonzorgcentrum Scheldehof in de historische Zware Plaatwerkerij aan het dok van Vlissingen.

Het woonzorgcentrum ligt in het Scheldekwartier direct tegen het centrum van Vlissingen en aan de haven. In de Zware Plaatwerkerij  zijn 55 woningen gerealiseerd voor somatische patiënten. Daarnaast zijn in het nieuwbouwgedeelte 6 woongroepen ondergebracht met elk 8 woonruimten (48 PG eenheden) verdeeld over twee verdiepingen voor geriatrische patiënten en 54 zorg (aanleun)woningen.

De bouwkosten bedroegen € 25 mln excl. btw. 

In de voormalige Zware Plaatwerkerij (7200 m² bvo) bevinden zich ook de openbare voorzieningen als brasserie, opleidingsruimte, atelierruimten, kapsalon, winkel, fysiotherapieruimte, film- en theaterzaal. Onder de nieuwbouw bevindt zich een stallingsgarage met 35 parkeerplekken.

Na de verwerving van de voormalige Scheldeterrein had de gemeente Vlissingen ambitieuze stedenbouwkundige plannen met luxe woningbouw. In dit te ontwikkelen Scheldekwartier was een prominente rol weggelegd voor de drie industriële erfgoediconen; de Timmerfabriek, de Machinefabriek en de Zware Plaatwerkerij. Door de crisis stagneerde het plan. WVO Zorg had ruimte nodig en durfde het aan om als eerste de stap te nemen om dit, door vastgoedbeleggers tijdens de crisis gemeden stadsgebied, aan te helen.

Opdrachtgever WVO Zorg zag potentie in de enorme ruimte van de Plaatwerkerij. Atelier PRO maakte onder andere het ontwerp voor de transformatie en voor de nieuwbouw. De appartementen komen tegemoet aan de vraag naar levensloopbestendig wonen in een stijl die het industriële verleden op de Scheldewerf recht doet. De Zware Plaatwerkerij is een sfeerbepalend industrieel gebouw in het nieuwe Scheldekwartier.