Woningprijzen lopen uit de pas met die van agrarische grond

De prijs van agrarische grond gaat over het algemeen gelijk op met die van koopwoningen, als je over een langere periode terugkijkt. Sinds 2018 zijn de prijzen van woningen echter harder gestegen. Dalen de woningprijzen straks, of komt er een boom op de agrarischegrondmarkt?

 Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 28 oktober 2022

De afwijkingen tussen beide prijzen zijn logisch te verklaren. Rond 1986 werd de mestwetgeving ingevoerd, waardoor de vraag naar agrarische grond steeg. De sterke terugval in de agrarischegrondprijzen rond 2000 wordt verklaard door verschillende beleidswijzigingen, zoals een aankoopstop van landbouwgrond voor natuurontwikkeling en hervorming van het Europese landbouwbeleid. Na 2005 steeg de prijs van agrarische grond, deels door de beëindiging van de melkquotering in 2015.

Doordat de woningmarkt als gevolg van de crisis eind 2008 een forse daling inzette, liepen de prijzen sinds 2013 weer met elkaar in de pas. Sinds 2018 blijft de prijsstijging van agrarische grond weer achter op de woningmarkt. Gezien de historische patronen zal de agrarischegrondmarkt de komende jaren mogelijk een inhaalslag maken, of de prijsontwikkeling op de woningmarkt juist dalen. Afgaand op de meest recente cijfers, heeft dat laatste zich nu mogelijk ingezet.

Lees het volledige artikel op www.esb.nu