Woningcorporaties presteren bijna 30% lager

Woningcorporaties hebben vorig jaar maar 16.061 sociale huurwoningen gerealiseerd, in plaats van de geplande 22.500, een tekort van bijna 30%. Hierdoor zijn de tekorten op de woningmarkt verder opgelopen.

Dit blijkt uit de cijfers van de Autoriteit Woningcorporaties waar het Financieele Dagblad de hand op heeft weten te leggen. De toezichthouder noemt het ‘teleurstellend’ dat de corporaties de verwachtingen niet waarmaken en roept corporaties op duidelijker te zijn over wat ze kunnen bouwen. Het kabinet wil tot 2030 900.000 nieuwe woningen realiseren, waarvan 300.000 voor rekening van woningcorporaties. De Autoriteit wil een nieuwe doorrekening of die 300.000 nog wel haalbaar zijn.

Juist van de groep woningcorporaties verwacht minister Hugo de Jonge een bijdrage, omdat de andere huizen moeten worden gerealiseerd door marktpartijen die op dit moment in een ‘dip’ verkeren. De Autoriteit waarschuwt dat de maatregel om per 1 juli de huur te verlagen van 510.000 sociale huurwoningen een groot beslag zal leggen op de beschikbare middelen van corporaties.