Woningcorporaties: '0 op de meter is financieel onverantwoord'

Het energieneutraal (‘0 op de meter') maken van hun woningen zien woningcorporaties als financieel onverantwoord. 

Dit blijkt uit de Corporatie Survey van adviesbureau Finance Ideas dat elk kwartaal onder circa zeshonderd corporatiebestuurders en -managers wordt uitgevoerd.

De verduurzaming vormt voor woningcorporaties een ongekende financiële uitdaging. Vooral het aanpassen van bestaande woningen in lijn met het Klimaatakkoord betekent voor hen een mega-investering. Tegelijkertijd willen de woningcorporaties de kosten niet neerleggen bij hun huurders: betaalbaarheid blijft voorop staan. 

Voor verduurzaming denken de corporaties in eerste instantie aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie bij groot onderhoud. Verder overweegt het overgrote deel van de respondenten zonnepanelen aan te brengen. De focus ligt op het realiseren van een gemiddeld energielabel B.

Bijna 45% van de respondenten van plan is om bestaande CV ketels te vervangen door nieuwe, meer zuinige gasgestookte ketels, terwijl warmtepompen veel minder worden genoemd.

Maatregelen als het aanbrengen van een isolatie-schil om bestaande woningen zien zij vanwege de kosten als een te groot financieel risico. Het energieneutraal (‘0 op de meter') maken van hun woningen zien ze zelfs als financieel onverantwoord. Het Klimaatakkoord gaat er vanuit dat warmtenetten in 2030 in 50% van de warmtevraag voorzien. Het grootste deel van de woningcorporaties verwacht echter dat dit nog geen 20% zal zijn.

De inmiddels nog circa 325 woningcorporaties die ons land telt, beheren samen bijna 2,4 miljoen huurwoningen.