Winstmarges problematisch voor bouwbedrijven

Uit de nieuwe jaarcijfers van de Nederlandse bouwbedrijven blijken vooral hogere omzetten en snel stijgende werkvoorraden.

Door Sebastiaan Roggeveen
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 25 oktober 2019

Er zijn echter ook kritische kanttekeningen te plaatsen; zo valt er aan de winstkant nog een wereld te winnen voor de meeste bouwers.

Het jaar 2018 en ook dit jaar staan in het teken van een aantrekkende bouw, met als gevolg een stijging van de omzet. De stijging in bouwwerkzaamheden zorgt voor goede omzetcijfers, blijkt uit de tien onderzochte bouwbedrijven. Maar liefst negen bouwers haalden een hogere omzet. Het blijkt echter in de praktijk nog een hele klus om naast een hoge omzet ook een goede winst behalen. In totaal brachten hun werkzaamheden € 25,8 mrd op, dit is bijna 8% meer dan in het jaar ervoor. Met een omzetstijging van ruim 22% boekte bouwbedrijf Van Oord de meeste vooruitgang. Maar ook Van Wijnen en Ten Brinke deden het in omzet erg goed, met een toename van de bedrijfsopbrengsten van respectievelijk 19,6% en 15,3%. Doordat de woningbouw in 2018 een flinke groei doormaakte, wisten Dura Vermeer (13%) en Boskalis (9,9%) hun omzet te verhogen. VolkerWessels (3,7%) en TBI (3,8%) stegen maar weinig in omzet en Strukton leverde als enige zelfs omzet in (7,1%). Door de stijgende bouwkosten zijn in 2018 enkele bouwprojecten van TBI uitgesteld. Aannemer Strukton bouwt in de Saudische stad Riaad mee aan een volledig automatisch en onbemand metrosysteem. Strukton, onderdeel van het beursgenoteerde Oranjewoud, is onderaannemer in dit project van € 6 mrd. Het infraproject is inmiddels over zijn piek heen en levert Strukton daardoor ook minder op.

Bijna dubbele winst voor BAM
Voor het beursgenoteerde BAM zat er net geen verdubbeling van de winst in. Bouwer en ontwikkelaar TBI boekte een winstgroei van maar liefst 72%. Het jaar 2018 verliep erg goed voor TBI. Zo verkocht TBI meer woningen in 2018 (1731), tegen (1251) in 2017. Daarnaast nam de orderportefeuille met 11% toe naar € 2,6 mrd.

Er zijn echter ook tegenvallende winstcijfers. Zo leverde VolkerWessels 3,5% winst in en ook bij bouwer Van Wijnen daalde de winst met 22%. Strukton maakt als enige bouwer geen winst in 2018.

Het vergroten van de winstmarge blijkt nog een hele klus voor de grote bouwbedrijven. Er zijn grote verschillen in de winstmarges te zien. Slechts drie bouwbedrijven (VolkerWessels, Van Oord en Ten Brinke) maakten een winstmarge van boven de 2%. De bouwer met de hoogste winstmage is Ten Brinke met 11,5%. BAM haalde slechts een winstmarge van 0,34%.

Problemen in de sector
Daarnaast spelen er nog andere problemen in de bouwsector. Zo heeft deze te maken met een tekort aan personeel, hoge bouwkosten en de stikstofproblematiek. De problematiek zorgt ervoor dat er maar moeilijk winst is te behalen, terwijl de omzet en de orderportefeuilles juist wel zijn gestegen. Ook investeerders hoopten dit jaar via de beurs voordeel te trekken uit de groei in de bouwsector, maar door de recente uitspraak van de Raad van State over het stikstofbeleid zijn de verwachtingen voor hen uiterst onzeker. De stikstofreductie kost de bouw mogelijk 70.000 banen, becijferden economen van ABN Amro. Dit is slecht nieuws voor de aan de beurs genoteerde bouwbedrijven. Voor elk bouwproject moet nu afzonderlijk worden aangetoond dat het wat betreft de stikstofuitstoot geen belasting vormt voor omliggende natuurgebieden.

Laatste nieuws

Evenementen