Wijkerzand transformeert kantoor Rijkswaterstaat in woningen

Wijkerzand transformeert het voormalige kantoor van Rijkswaterstaat aan de Schubertsingel 32 te ’s-Hertogenbosch (Zuid) naar woningen.

Het gebouw dateert van 1979 en omvat 8000 m² brutovloeroppervlak. Het vrijstaande gebouw en het bijhorende parkeerterrein liggen in de hoek van de wijk ‘Zuid’ aan de rand van de Gestelseweg en de Pettelaarseweg.

Doel van de transformatie is een hoogwaardig gebouw te maken met een goede mix van woningtypen. Sociale huur en koop wordt gecombineerd met vrije sector koopappartementen. De begane grond blijft bestemd als commerciële ruimte. Het gebouw wordt ‘opgetopt’ en de gevel wordt geheel vervangen door een nieuwe, veel transparantere gevel, voorzien van balkons.

Bij de transformatie worden de beeldbepalende elementen van het gebouw (de overkraging, de binnentuin) bewaard en hergebruikt.

De binnentuin wordt verlaagd en krijgt een royale buitentrap richting de bestaande vijver en de hoofdentree. Ook de galerijen in het gebouw worden vanaf deze binnentuin met trappen ontsloten.

De transformatie is een ontwerp van Houben/Van Mierlo uit Eindhoven en wordt uitgevoerd door Van Wijnen.