Wie komen er in nieuwbouwwoningen te wonen en zorgt het voor doorstroming?

Meer dan de helft van nieuwbouwwoningen gebouwd in 2018 en 2019 was eind 2019 bewoond door huishoudens uit de hogere inkomensklassen.

In een kwart van deze nieuwbouwwoningen woonden huishoudens uit de lagere inkomensklassen. Het maakt hierbij uit of de nieuwbouwwoning een koop- of huurwoning is. Hogere inkomensklassen woonden eind 2019 vaker in een koopwoning, en lagere inkomensklassen vaker in een huurwoning. Dit blijkt uit cijfers van de nieuwste nieuwbouwmonitor van het CBS, dat ook onderzoek deed naar de doorstroming.

Bijna de helft van bewoonde nieuwbouw zorgt binnen hetzelfde jaar voor doorstroming op woningmarkt. In 2020 zijn bijna 70 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Eind 2020 waren 56 duizend van deze woningen bewoond. De nieuwe bewoners verlieten bij elkaar 60 duizend woningen. Twee derde van deze achtergelaten woningen kwam vrij voor bewoning door andere huishoudens. Eind 2020 waren er bijna 31 duizend weer bewoond.

Huishoudens met een hoog inkomen wonen vaker in een koopwoning en huishoudens met een laag inkomen vaker in een huurwoning. Zo heeft driekwart (76 procent) van de huishoudens in bezit van een nieuwbouwkoopwoning een hoog inkomen. In nieuwe corporatiehuurwoningen heeft driekwart van de huishoudens juist een laag inkomen. In overige nieuwbouwhuurwoningen is het beeld divers: 31 procent van de huishoudens heeft een laag inkomen, 43 procent een hoog inkomen en 21 procent een middeninkomen. 

Ouderen minder vaak naar nieuwbouwwoning

Naast inkomen is ook leeftijd een belangrijke factor in de positie op de woningmarkt. Van het grootste deel van de huishoudens die in 2018 of 2019 in een nieuwbouwwoning zijn komen wonen, is de hoofdbewoner tussen de 30 en 45 jaar (37 procent). Ouderen woonden het minst vaak in een nieuwbouwwoning, 13 procent van de hoofdbewoners van een nieuwbouwwoning is 65 of ouder. Jongeren (die vaak starter zijn op de woningmarkt) woonden vaker dan ouderen in een nieuwbouwwoning, bijna een kwart van de hoofdbewoners is jonger dan 30 jaar.

Laatste nieuws

Evenementen