Vooruitblik 2018: Rogier Bos

Topbeslissers, op basis van vermogen, beleggingsportefeuille, hypotheekportefeuille, opdrachtenportefeuille of productie projectontwikkeling, geven hun prognose voor de verschillende markten. Hier de vooruitblik van Rogier Bos, Berlin Hyp

‘De huidige marktomstandigheden stimuleren het ondernemerschap van onze klanten. We zullen dat niet alleen zien in de ontwikkeling van meer woningen en kwalitatief goede kantoren, maar ook in technologie en verduurzaming. In een aantal Europese landen is verduurzaming reeds een wettelijke verplichting, in andere landen ligt het initiatief bij de bedrijven en gebruikers. Driekwart van onze relaties heeft duurzaamheid deel gemaakt van de bedrijfsstrategie. Zelf hebben wij ambitieuze doelstellingen voor de verduurzaming van ons bedrijf, mede door een beter tarief voor onze klanten, en de leningportefeuille. We investeren momenteel fors in technologie, wat vooral zal leiden tot een hogere klanttevredenheid.

De Nederlandse vastgoedmarkt zal blijven profiteren van de huidige lage rente, de gedaalde werkloosheid en het gestegen consumentenvertrouwen. De hoeveelheid liquiditeit en de beperkte beschikbaarheid van goed vastgoed zorgen voor blijvend hoge, en wellicht stijgende prijzen. Op het moment van schrijven is het definitieve beleggingsvolume over 2017 nog niet bekend, maar het zal voor Nederland een all time high zijn. Het zal zeer moeilijk zijn om dat in 2018 te evenaren.

De Nederlandse vastgoedmarkt zal profiteren van de exodus van instituten uit Londen. Geen enkele Europese stad zal de functie van Londen op korte termijn kunnen overnemen, maar een aantal steden, waaronder Amsterdam, zal wel degelijk meerdere Europese en financiële instellingen aantrekken. Overigens lijkt het aantal direct daaraan gerelateerde banen beperkt te zijn. Daar staat tegenover dat de Brexit zelf een negatief effect heeft op het BNP van alle betrokken landen. Het is de vraag welk effect sterker is.

De vraag naar Nederlands vastgoed vanuit het buitenland biedt kansen voor vastgoedmanagers die in staat zijn buitenlandse beleggers aan zich te binden. Het tekort aan kwalitatief goed vastgoed biedt kansen voor ontwikkelaars met toegang tot locaties en kapitaal. Het is geweldig om te zien hoe de creativiteit van beide beroepsgroepen mede heeft geleid tot het herstel in onze branche. Als er geen gekke dingen gebeuren, kan dit herstel in 2018 doorzetten. Wij zullen hier als financier zeker aan bijdragen, vooral als het gaat om woningen en kantoren op goede locaties.’