Vooruitblik 2018: Peter Helfrich

Topbeslissers, op basis van vermogen, beleggingsportefeuille, hypotheekportefeuille, opdrachtenportefeuille of productie projectontwikkeling, geven hun prognose voor de verschillende markten. Hier de vooruitblik van Peter Helfrich, Patrizia Netherlands

‘In 2017 hebben we uitstekende resultaten behaald voor onze klanten, dus we bestempelen het als een succesvol jaar. Naar verwachting zet deze ontwikkeling door in 2018. De hoeveelheid kapitaal die vastgoedinvesteringen najaagt blijft groeien omdat institutionele investeerders vanuit de hele wereld de allocatie naar vastgoed in de portefeuille willen uitbreiden. En tevreden klanten leiden tot nieuwe investeringen, wat de winstgevendheid van onze organisatie weer ten goede komt. We hebben ambitieuze doelstellingen voor het nieuwe jaar in de verwachting dat het vastgoedinvesteringsklimaat voorlopig nog wel even gunstig blijft.

De institutionele investeerders worden steeds veeleisender en hebben hoge verwachtingen. Ze zijn steeds internationaler van aard en focus. Bovendien wenden ze zich tot investment managers die in staat zijn om met hen te groeien en daardoor in staat zijn om steeds grotere volumes te acquireren en te managen. Wij realiseren groei door ons netwerk en lokale aanwezigheid te versterken en door uitbreiding van onze internationale groep investeerders.

De toekomst is onvoorspelbaar en er liggen risico’s als politieke onrust, macro-economische volatiliteit en terreurdreiging op de loer. Ook de Brexit met z’n mogelijke voor- en nadelen is een veelbesproken onderwerp in de sector. Deze risico’s kunnen uiteraard invloed hebben op de internationale en Nederlandse vastgoedmarkt, maar zijn doorgaans van invloed op de relatief kortere termijn.

Bij onze investeringsbeslissingen nemen wij met name de megatrends in ogenschouw die op lange termijn invloed hebben op de vastgoedmarkt. Denk aan langjarige economische ontwikkelingen, groeiende wereldbevolking, vergrijzing, urbanisatie en tech-trends. Ook duurzaamheid heeft onze blijvende volle aandacht. Deze ontwikkelingen zullen leiden tot groeiende verschillen in de kansrijkheid van vastgoedinvesteringen. Kansen liggen in het herkennen van de vraag van vastgoedgebruikers – en het daarop inspelen.

Zo willen wij bijvoorbeeld blijvend bijdragen aan het oplossen van het woningtekort in Nederland. Wij hebben ons, naast bestaande investeringen, ook gericht op toekomstbestendige nieuwbouwontwikkelingen. Ook zien we, gelet op bovengenoemde megatrends, kansen in niches als seniorenhuisvesting en microliving. Acquisities worden gedaan voor separate accounts, of bijvoorbeeld pan-Europese woning flagship funds. Om te voldoen aan de brede vraag van onze klanten kijken wij tevens naar investeringen die hoger in het risico-rendement spectrum zitten.

Wij implementeren momenteel een organisatiebreed digitalisatieprogramma om het bedrijf toekomstbestendig te maken, een concurrerende marktpositie te behouden en de wendbaarheid en efficiëntie te verhogen om voorbereid te zijn op disruptieve ontwikkelingen in de vastgoedmarkt.’