Voorspelling Savills: 'In 2032 is twintig procent kantooraanbod flexibel'

Savills verwacht dat de flexibele kantorenvoorraad in Europa de komende tien jaar zal stijgen tot ongeveer 20% van de totale kantoorvoorraad.

Het aandeel zal verschillen per locatie. In Amsterdam, Parijs en Lissabon is nu al sprake van een actieve flex-markt. Amsterdam spande de afgelopen anderhalf jaar in Europa de kroon met een aandeel ‘flex’ van bijna 10% van het totale opnamevolume; het dubbele van het Europees gemiddelde (5%).

Ellen Waals, head of agency bij Savills in Nederland, verwacht dat economische onzekerheid de vraag naar meer flexibele huurvoorwaarden stimuleert. Ook de verschuiving naar betere voorzieningen en een grotere verscheidenheid aan activiteit-gerelateerde ruimte jaagt de vraag naar flexibele kantoren aan. “In combinatie met de stijgende kosten en de lange levertijden voor de inrichting van kantoorruimte, verwachten we dat de opname van flex-kantoren in de komende jaren verder gaat toenemen. We verwachten hierbij een aandeel flexibele kantoorruimte in 2023 van 5%, van 6% in 2024 en op de langere termijn zal het aandeel zelfs oplopen tot 20% van het totale Europese opnamevolume”, aldus Waals.

img
Redacteur
Profiel