VolkerWessels verkoopt minder woningen door vertraging bij vergunningen

De bruto winst (ebitda) van de onderdelen Energie & Telecom en Bouw en Vastgoed van VolkerWessels is aanzienlijk gestegen. Dit ondanks dat het aantal verkochte woningen in 2017 veel lager was dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit de toelichting bij de trading update van VolkerWessels. In 2017 verkocht het beursgenoteerde bouwconcern 1477 woningen, tegenover 2428 in 2016. Het lagere aantal is te wijten aan vertraging bij de vergunningverlening voor woningprojecten en timing van transacties met institutionele vastgoedbeleggers.

Jan de Ruiter, voorzitter van de raad van bestuur: 'Het positieve momentum in onze markten zette zich voort in het derde kwartaal van 2018. Ons orderboek aan het einde van het kwartaal bedroeg € 8,876 mrd, een stijging van € 577 mln vergeleken met het einde van hetzelfde kwartaal in 2017, en een toename van € 109 mln ten opzichte van het einde van juni 2018. Vooral bij het onderdeel Construction & Real Estate Development zijn veel nieuwe opdrachten in de wacht gesleept.’

Over de eerste 9 maanden heeft VolkerWessels een netto winst geboekt van € 61 mln, 15% minder dan dezelfde periode vorig jaar. Dit is inclusief de voorziening voor het project OpenIJ, de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. VolkerWessels voert dit project samen met BAM uit. Het heeft vertraging opgelopen door een ontwerpfout. De bruto winst kwam uit op € 130 mln (-16%). Als de bouwer geen voorziening had hoeven treffen voor het zeesluisproject, was de netto winst € 89 mln geweest (+24%). De omzet nam met 5% toe tot € 4,2 mrd en het orderboek steeg naar een recordhoogte.

VolkerWessels heeft besloten niet meer in te schrijven op infrastructuur projecten met DBFM-contracten (Design, Build, Finance, Maintain), vanwege de grote risico's. Daarom heeft de bouwer zich teruggetrokken uit het project om de A15 te verlengen en de verbreding van de A9 bij Amstelveen.