Vierkantemeterprijs nieuwe huurwoningen daalt in Q4 2022 met ruim 5%

De huurprijs van nieuwbouwhuurwoningen is in het laatste kwartaal van vorig jaar met meer dan 5% per m² gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder, zo blijkt uit de jongste cijfers van NVM en VGM NL.

De huurprijs van nieuwbouwwoningen met een optimale energieprestatie daalde het afgelopen kwartaal naar € 15,89 per m². Het aandeel nieuwbouw in het totaal aantal verhuurde woningen daalde in de laatste drie maanden van 2022 naar 17%. ”Het is opvallend dat in het vierde kwartaal van 2022 de m²-prijzen van verhuurde nieuwbouwwoningen zo’n daling laten zien. Deze daling is grotendeels te verklaren door een lichte stijging van de gemiddelde oppervlakte van een nieuwbouwwoning. Ondanks verschillen in kenmerken lijkt de trend van steeds kleinere nieuwbouwwoningen te keren”, zo verklaart VGM NL-voorzitter Sander Groot.

Bij bestaande bouw daalde de prijs in het laatste kwartaal ten opzichte van Q3 2022 slechts met 0,2%. De gemiddelde prijs ligt dit kwartaal op € 14,47 m². Als gekeken wordt naar de prijsontwikkeling van bestaande en nieuwe woningen - zowel woonhuizen als appartementen - over een heel jaar, dan is nog sprake van een prijsstijging van 0,5%.

Op gemeenteniveau is sprake van een heel wisselend beeld. In Q4 2022 noteren Utrecht (+10,5%  naar € 15,81 per m²) en Amstelveen (+4,8% naar € 20,18 per m²) de grootste prijsstijgingen. Amsterdam noteert een klein plusje (+2,9%) naar gemiddeld € 21,73 m². Maar in steden als Almere, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Amersfoort en Haarlem dalen de huurprijzen per m2. Haarlem is koploper met een daling van -6,3% naar € 17,59 per m².     

img
Redacteur
Profiel